Avui suggereixo la lectura, ni que sigui en diagonal, d'un document que justifica com s'aplica el sistema de pagament hospitalari a Catalunya. Després de llegir-lo, valoreu-lo vosaltres mateixos. Es tracta d'un document important on es dibuixen els incentius per als decisors i els criteris per al pagador sobre allò que considera important. Dic es dibuixen els incentius perquè amb això no vull dir que siguin necessàriament els que estan escrits, recordeu que he parlat moltes vegades que l'adhesió a l'autoritat és un incentiu molt fort quan el paper dels contractes s'esvaeix, com és el cas.
El sistema de pagament incorpora límits si hi ha excés d'activitat per sobre la pactada al contracte. Sabent això, mireu a partir de la pàgina 3, i ho reprodueixo aquí:
Altes
Si l'activitat realitzada d’altes quirúrgiques, mèdiques i obstètriques sobrepassa la contractada, l'excés d'activitat es facturarà de la següent manera:
• Si l'excés és inferior o igual al 10% de l'activitat contractada, s'aplicarà el 30% del preu fixat.
• A l'excés d'activitat per sobre d'un 10% de l’activitat contractada, s'aplicarà el 5% del preu fixat.
Altes de reingrés:
Quan es determini que una alta és de reingrés, es detraurà l’import facturat com a alta, corresponent al 70%, d’acord amb la tipologia que li correspongui, i es regularitzarà de la manera següent:
- Si aquesta alta està dins del percentatge fixat acordat respecte a les altes realitzades, s’aplicarà el preu unitari fixat per alta, d’acord amb la tipologia que li correspongui.
- A partir d’aquest percentatge de reingressos acordat i fins al percentatge fixat com a límit per a cada entitat, el preu unitari fixat per alta de reingrés, d’acord amb la tipologia que li correspongui.
- L’excés d’activitat de reingressos respecte als percentatges fixats com a límit màxim per a cada entitat, es facturarà al 35% del preu unitari fixat per alta de reingrés, d’acord amb la tipologia que li correspongui.
2.2. Activitat d'urgències (llevat de centres situats en zones geogràfiques aïllades i/o amb poca població)
2.2.1. Activitat de visites de triatge:
Si l'activitat realitzada de triatges sobrepassa la contractada, l’excés d’activitat es facturarà de la manera següent:
- Si l'excés és inferior o igual al 25% de l'activitat contractada, s'aplicarà el 100% del preu fixat.
- A l'excés d'activitat per sobre d'un 25% de l’activitat contractada, s'aplicarà el 10% del preu fixat.
Activitat d’urgències ateses:
Si l'activitat realitzada d'urgències ateses sobrepassa l’activitat contractada, l’excés d’activitat es facturarà de la manera següent:
- Si l’excés és inferior o igual a un 5% de l’activitat contractada, s’aplicarà el 8% del preu que li és fixat.
- A l’excés d’activitat per sobre d’un 5% de l’activitat contractada, s’aplicarà l’1% del preu fixat.
Té sentit tot això?. Al meu parer cap. Quin és el fonament d'aquests percentatges que poden descomptar fins el 99% del preu? Hi ha algú que els pugui justificar?. Evidentment el pressupost públic té un sostre i els contractes no poden ser ilimitats, però és aquesta la manera d'introduir els incentius correctes o el que s'està fent és distorsionar les decisions?
Si volem garantir accés hospitalari i alhora controlar al proveïdor el que cal és mesurar l'adeqüació de l'ingrés i no limitar només el volum. Si només limitem el volum, llavors afavorim les llistes d'espera. Si limitem el volum d'urgències però tothom que arriba a urgències ha de ser atès, llavors cal esperar que el servei d'urgències serà deficitari, si fem un pagament per acte.
Quan els ingressos econòmics que es reben no es relacionen amb els costos que s'han incorregut llavors unes activitats subvencionen d'altres, i aquí comença un cicle pervers sobre allà on s'hi guanya i on s'hi perd, a on el pressupost resol la despesa i allà on s'hi perden diners a cabassos.
Aquest és un exemple més del desgavell del sistema de pagament hospitalari, i només m'he centrat en dues pàgines, valoreu vosaltres mateixos la resta. Segur que no us imagineu que si heu anat a urgències, l'hospital ha rebut potser només un 1% de la tarifa establerta.