El sostre de despesa farmacèutica per cada equip d'atenció primària ha sofert un canvi aquest 2025 i aquest és el document que ho explica amb força detall. Del sostre se'n diu despesa màxima assumible (DMA). I el gran canvi d'aquest any és que suposadament es té en compte la morbiditat esperada en l'estimació d'aquest sostre de despesa.
Aquest és el paràgraf clau:
El pressupost de farmàcia en receptes mèdiques a cada AGA s’assigna en base capitativa i la metodologia de càlcul experimenta enguany un canvi metodològic per donar-li major robustesa. Fins l’any 2024 l’objectiu del model era incorporar variable que expliquessin el consum de receptes però partir d’ara es vol fixar una nova referència normativa on la prioritat és establir una assignació a partir de la morbiditat esperada per a cada EAP. Per estimar la morbiditat esperada s’usen 4 variables bàsiques (demografia, pobresa, intensitat d’ús de la sanitat pública, anys de vida perduts) i una de complementària, que és el nombre de discapacitats (psíquics, físics i salut mental) assignats a cada EAP.
He de dir-vos que ho he hagut de llegir dues vegades per comprendre la magnitud de l'error en la referència normativa que en diuen. Com es pot estimar la morbiditat esperada amb aquestes variables: demografia, pobresa, intensitat d’ús de la sanitat pública, anys de vida perduts? Quina fiabilitat té?. Els metges de cada CAP coneixen perfectament la morbiditat atesa i si els diuen que han de prescriure segons la morbiditat esperada es quedaran en estat de xoc. Això és un disbarat majúscul, en especial si es té en compte que ja es disposava de la informació de morbiditat poblacional fa 13 anys, l'any 2012, o almenys així ho reconeixia l'ICS a la seva memòria, p.22
Quan les estimacions de pressupost de despesa no són creïbles, llavors tampoc ningú dona cap valor al pressupost. Es tant sols una formalitat i prou. I això és el que passarà. Quan la mesura de la salut s'infereix de variables arreplegades de qualsevol manera només podem esperar un bunyol monumental, que és exactament el que s'ha aconseguit.
La col·lecció de disbarats augmenta cada dia que passa, i ho fa sense miraments.
PS. Si voleu veure un treball recent que estima la despesa farmacèutica segons la morbiditat de veritat, aquí el trobareu. I a la p.111 d'aquest document trobareu l'informe que vam fer per la Conselleria el 2007.