De la polarització política n'hem estat testimonis fa molts anys. Qué fa que en parlem ara?. L'Ezra Klein ho explica al seu llibre, estem davant un problema sistèmic. Ho resumeixo amb IA:
El llibre "Per què estem polaritzats" d'Ezra Klein explora com la política nord-americana s'ha polaritzat al voltant de la identitat al segle XX i com aquesta polarització ha afectat la nostra visió del món i de nosaltres mateixos. Klein argumenta que hi ha un bucle de retroalimentació entre identitats polítiques polaritzades i institucions polítiques polaritzades que està conduint el sistema cap a la crisi.
Aquí teniu un resum dels punts clau del llibre:
*Polarització creixent:** El llibre destaca com els partits polítics nord-americans, especialment el Partit Republicà, han adoptat posicions ideològiques més definides des de la segona meitat del segle XX, fet que ha portat a una polarització creixent. Aquesta polarització no és només ideològica, sinó també psicològica, ja que les persones es diferencien cada cop més per trets de personalitat bàsics relacionats amb la tolerància a la incertesa.
*Identitat política:** Un argument central del llibre és que la política nord-americana actual està molt influenciada per la política d'identitat. Les identitats polítiques s'han convertit en "megaidentitats" que fusionen diferents aspectes de la identitat personal. Això vol dir que les persones no només s'identifiquen amb un partit polític, sinó que també la seva identitat es construeix a través de la seva ideologia i els seus valors. Aquesta identificació amb un grup fa que les persones recompensin els membres del seu grup i castiguin els de fora.
*El cervell i els grups:** El llibre examina com el nostre cervell reacciona a les qüestions relacionades amb la identitat, activant respostes emocionals i irreflexives. Els individus se senten part d'un equip, de manera similar als fans dels esports, i la política es converteix en una competició on l'objectiu és que el seu equip guanyi, més que no pas buscar el bé comú. A més, les persones més compromeses políticament veuen la política a través de la identitat ("què diu de mi donar suport a aquesta política?") en lloc de l'interès personal ("què farà aquesta política pública per a mi?").
*Raonament motivat:** El llibre també discuteix com el partidisme pot distorsionar el nostre raonament. Les persones amb coneixements sobre un tema són més propenses a utilitzar aquest coneixement per donar suport a la seva posició política en lloc d'arribar a una conclusió objectiva. Això passa perquè les nostres identitats i interessos polítics interfereixen amb la nostra cognició, fent que la informació es processi de forma selectiva per confirmar les nostres creences.
**El paper dels mitjans:** El llibre examina la influència dels mitjans en la polarització. Amb l'augment de les opcions mediàtiques, les persones tendeixen a consumir informació que confirma les seves opinions, creant cambres de ressò. Els mitjans polaritzats competeixen per l'atenció a través de l'ús del conflicte i l'indignació, ja que aquestes emocions estan profundament lligades a la identitat. Aquest model de negoci recompensa el contingut que reforça una identitat, no el que la canvia.
*Amenaces a la identitat:** El llibre suggereix que les persones tendeixen a reaccionar amb més força a la informació política quan la seva identitat se sent amenaçada. Els canvis demogràfics i la creixent diversitat als Estats Units poden fer que els blancs adoptin posicions polítiques més conservadores per protegir la seva identitat. El concepte de privilegi blanc, quan es presenta, pot fer que les persones expressin més ressentiment racial.
**Possibles solucions:** El llibre proposa algunes solucions per contrarestar la polarització, com **revitalitzar la democràcia** connectant persones de diferents ideologies en el debat públic, augmentar la **consciència de la identitat** perquè les persones siguin conscients de les identitats que s'estan activant en un moment determinat i fomentar la participació en discussions i decisions polítiques a nivell local. També suggereix que la polarització disminuirà en la mesura que disminueixin les tensions econòmiques i socials generades per la desigualtat. Klein també destaca la importància de democratitzar el sistema polític per fer que els polítics siguin responsables davant coalicions més amplies, ja que un partit que necessiti obtenir el vot de la majoria serà un partit més saludable i contribuirà a una política més sana.
En resum, el llibre argumenta que la polarització política és un problema sistèmic complex que està influït per una sèrie de factors, incloent la identitat, la psicologia, els mitjans de comunicació i les institucions polítiques. Klein argumenta que no hi ha solucions simples a aquest problema, però que és possible construir un sistema polític que pugui funcionar millor enmig de la polarització si som conscients dels mecanismes que ens impulsen a ella.