En Tony Fauci que va dirigir tota la campanya contra la COVID-19 als USA va rebre un indult preventiu per part del president Biden, just abans de marxar. Indult preventiu perquè no el puguin acusar. I llavors ell respon: "It feels good and I'm grateful to the president for doing it, I have done nothing wrong. Certainly nothing criminal. No grounds at all.". Que haguem arribat aquí és una mostra de que tot s'ha capgirat. Servidors públics com ell no haurien d'arribar a aquest punt.
Hi ha un llibre que tracta d'explicar perquè el paper dels experts s'esvaeix. Ja té un temps però ara l'han reeditat. Explica com la COVID va contribuir a la mort de l'expertesa, i l'exemple més rellevant el tenim amb Tony Fauci. Tenim mala peça al teler, l'acusen com si fos un delinqüent i s'ha de defensar de fer la seva feina amb la professionalitat que la va fer. Mireu el video del final.
Resumeixo el llibre amb IA.
El llibre "The Death of Expertise" de Tom Nichols explora la creixent desconfiança envers els experts i el coneixement establert a la societat actual, i com això afecta la democràcia. L'autor argumenta que aquesta tendència no és nova, però s'ha intensificat amb la revolució digital i les xarxes socials.
Aquí hi ha alguns dels punts clau del llibre:
- La definició d'expert: Nichols defineix els experts com a professionals que han dominat habilitats o coneixements específics i els fan servir en la seva vida laboral. Els experts es distingeixen per la seva formació, pràctica, experiència i l'avaluació dels seus col·legues. El llibre també assenyala que el talent natural és un component indispensable per a ser un expert.
- La desconfiança cap als experts: El llibre aborda la creixent desconfiança del públic envers els experts i com això es manifesta en la resistència a l'autoritat intel·lectual. Un factor important és la idea que en una democràcia, totes les opinions tenen el mateix valor, cosa que Nichols considera un error. També s'analitza la tendència de les persones a creure que poden adquirir coneixement expert mitjançant una simple recerca a Internet.
- Causes de la mort de l'expertesa: Nichols identifica diverses causes per aquesta creixent desconfiança, incloent la forma en què funciona el nostre cervell, la mercantilització de l'educació, la influència d'Internet i l'erosió del periodisme tradicional. També destaca el paper del narcisisme, l'avorriment existencial i els alts nivells de vida com a factors que contribueixen a creences errònies sobre la facilitat de ser expert.
- El paper de la informació il·limitada: El llibre explora com Internet ha permès l'accés a una quantitat massiva d'informació, però també ha creat un entorn sense regulació on la informació errònia es propaga fàcilment. La facilitat per trobar informació a través de motors de cerca i la creença errònia que això equival a tenir coneixement expert contribueixen al problema. A més, la tendència de la gent a llegir només el títol o les primeres frases d'un article durant les recerques a Internet dificulta l'adquisició de coneixement real.
- El periodisme en crisi: El llibre també examina com el periodisme s'ha transformat en l'era de la informació, on la competència constant i la necessitat d'entretenir els espectadors han fet que les notícies siguin més superficials i menys rigoroses. Els periodistes ara sovint se centren en la forma i no en el contingut, deixant de banda la necessitat d'investigació i coneixement profund.
- El fracàs dels experts: El llibre també reconeix que els experts poden equivocar-se o cometre errors. Però, l'autor assenyala que hi ha una diferència entre un error honest i la negligència o el frau. Els experts han de ser responsables i transparents sobre la seva feina, i els ciutadans han d'aprendre a avaluar les fonts d'informació i la credibilitat dels experts. Els casos de frau o falsificació de dades en la investigació científica són també tractats i com la pressió per publicar pot conduir a pràctiques poc ètiques.
- La pandèmia de COVID-19: La pandèmia de COVID-19 va exemplificar la "mort de l'expertesa", ja que molta gent va ignorar o va rebutjar l'opinió dels experts en salut pública. El llibre també assenyala com els líders polítics i els mitjans de comunicació van alimentar la desinformació i la desconfiança, fent que la pandèmia fos encara més mortífera.
- La relació entre experts i ciutadans: En resum, Nichols argumenta que la relació entre experts i ciutadans en una democràcia s'ha deteriorat. Per a Nichols, els ciutadans tenen la responsabilitat d'educar-se i els experts, l'obligació d'ajudar, però aquesta relació no pot tenir lloc si el públic està més interessat en buscar informació que reafirmi les seves idees preexistents en lloc de buscar la veritat.
- Responsabilitat dels ciutadans: Nichols acaba dient que, en última instància, la responsabilitat de canviar aquesta situació recau en els ciutadans. Han de ser més crítics amb la informació que consumeixen, aprendre a avaluar les fonts i estar disposats a acceptar coneixement que desafii les seves opinions.
En conclusió, "The Death of Expertise" és un avís sobre el perill de la ignorància i la desconfiança cap als experts en la societat actual. L'autor insta a la gent a ser més crítica, a valorar el coneixement i a assumir la seva responsabilitat com a ciutadans informats en una democràcia.