17 de gener 2025

El progressisme absurd (2)

 LA RELIGION WOKE. Anatomía del movimiento irracional e identitario que está poniendo en jaque a Occidente

Avui tornem sobre el tema del wokisme amb un llibre que el qualifica com a nova religió. Si el d'ahir tractava de desgranar les derivades esquerranoses del wokisme, aquest el que fa és descriure'l en detall.

Destaco un paràgraf:

Si los woke creen en sus doctrinas es porque son absurdas, porque conducen a verdades más profundas, más allá de la razón. De hecho, es curioso que el primer milagro que predican con la teoría de género está a su vez relacionado con el cuerpo y la consciencia. Para ellos, lo que parece inexplicable no es la encarnación de Cristo sino la integración de nuestra consciencia en un cuerpo, cuerpo que, como en el caso de Cristo según los marcionitas, es impuro. Solo existe la consciencia. Ese es el mensaje de la teoría de género, que es el centro de esta nueva religión. Precisamente lo que seduce es su carácter provocador. Por este motivo, la teoría de género no es una categoría del pensamiento woke como cualquier otra, es el núcleo del mismo, el primer descubrimiento que abre la vía a todos los atropellos contra la ciencia, la verdad y la propia realidad. El resto de los componentes de la ideología woke, las teorías de la raza y la interseccionalidad, con sus variantes indigenista o decolonial en Francia, son meros accesorios en comparación con la teoría de género que es el verdadero misterio, en sentido religioso, de esta nueva  religión.

Aquest és el resum del llibre amb IA 

El llibre "La religió Woke" de Jean-François Braunstein explora el fenomen del wokisme, argumentant que s'ha convertit en una nova religió, especialment dins de les universitats, amb les seves pròpies creences, textos sagrats i rituals.

Aquí hi ha alguns punts clau del llibre:

  • Origen i naturalesa del wokisme: El llibre qüestiona si el wokisme és un resultat de la "French Theory" dels anys 60, tot i que alguns ho afirmen. L'autor argumenta que el wokisme és més un fenomen americà, amb arrels en els "despertares religiosos" protestants. Es descriu com una religió que sorgeix de les universitats, amb un enfocament en la identitat, la victimització i la correcció històrica.
  • Característiques del wokisme: El wokisme es caracteritza per la seva intolerància, la "cancel culture" i la reescriptura de la història. Els seus seguidors es veuen a si mateixos com a "elegits" amb una missió per reconstruir el món segons la seva doctrina. El llibre destaca la importància del concepte de "privilegi blanc" i la "fragilitat blanca" dins d'aquesta ideologia.
  • La universitat com a epicentre: Les universitats, que originalment havien de ser els guardians del coneixement científic, s'han convertit en l'origen d'aquesta nova religió. Això fa que sigui difícil criticar el wokisme des de dins de la mateixa institució.
  • Textos sagrats i figures clau: El wokisme té els seus propis textos sagrats escrits per acadèmics, que sovint són complexos i poc accessibles. Alguns autors destacats inclouen Ibram X. Kendi, Judith Butler i Kimberlé Crenshaw. A més, els articles publicats a revistes revisades per parells també serveixen per donar actualitat i validesa a la doctrina.
  • Crítica a la ciència i l'objectivitat: El wokisme rebutja la idea de l'objectivitat i la ciència occidental, argumentant que són construccions socials que perpetuen la dominació. En el seu lloc, defensa les epistemologies del punt de vista, que posen el coneixement al servei de les "lluites" identitàries.
  • Interseccionalitat: El llibre explica com la interseccionalitat, una teoria que examina com diferents formes de discriminació (raça, gènere, classe, etc.) s'entrellacen, esdevé una eina fonamental per a la política woke. Kimberlé Crenshaw és la creadora d'aquest concepte que s'ha convertit en un punt de referència clau per a la política woke.
  • Reacció i resistència: El llibre descriu com alguns pares i professors s'estan rebel·lant contra el wokisme a les escoles. També es destaca la necessitat de coratge per desafiar les propostes considerades absurdes o abjectes del moviment woke.

En resum, "La religió Woke" presenta una visió crítica del wokisme, argumentant que s'ha convertit en una nova forma de religió amb una forta presència en les universitats. El llibre analitza les seves característiques, els seus textos, les seves figures clau, la seva política identitària i la seva crítica a la ciència i l'objectivitat. Finalment, l'autor també explora les reaccions i la resistència contra aquesta ideologia creixent.

Doncs bé, estigueu atents, al vostre entorn proper hi teniu profetes, apòstols, preveres i diaques d'aquesta religió, de vegades sense saber-ho. No us deixeu entabanar. Fins i tot al mig dia a la ràdio podeu trobar alocucions al wokisme disfraçades enmig de brometa, i també al vespre a la televisió. Tot molt subliminal, però perfectament ancorat en la cultura de la cancel·lació. Una de les poques llibreries de l'eixample que queden mostra com a primers llibres del seu catàleg als evangelistes del wokisme, sense embuts. I als centres culturals públics els conviden a fer conferències i la gent es pensa que es filosofia qui-sap-lo.

Repeteixo, no us deixeu entabanar. La maniobra està perfectament orquestrada, és el camí directe a l'inframón.