11 d’agost 2023

Com finançar acuradament una democràcia?

 Le prix de la démocratie

Una persona, un vot: la democràcia es basa en una promesa d'igualtat que massa sovint s'estavella contra el mur dels diners. Finançament de campanyes, donacions a partits polítics, presa de control dels mitjans de comunicació: durant dècades, el joc democràtic ha estat cada cop més captat pels interessos privats.

A partir d'un estudi sense precedents sobre el finançament polític privat i públic en una dotzena de països durant més de cinquanta anys, Julia Cagé examina l'estat de la democràcia amb un bisturí, dissecciona models nacionals i relata els intents, sovint infructuosos, però sempre instructius, de regular el relació entre diners i política.

Als Estats Units, on tota la regulació de la democràcia ha estat arrossegada per la ideologia, el polític ja no respon a les preferències dels més afavorits. A França, l'Estat ha establert un sistema de rebaixes fiscals que permet als més rics reemborsar la major part de les seves donacions als partits polítics, mentre que els més pobres paguen el preu total.

Aquests excessos no provenen d'una trama intel·ligentment orquestrada sinó de la nostra manca d'implicació col·lectiva. La qüestió del finançament de la democràcia mai s'ha plantejat realment; el de la representació de les classes treballadores ha de ser d'una manera més radical. Per sortir de l'atzucac, aquí hi ha propostes que estan revolucionant la manera de pensar la política, reformes innovadores per a una democràcia redescoberta.