17 d’agost 2023

La malaltia a l'antigor

  Illness, Pain, and Health Care in Early Christianity

Què van significar el dolor i la malaltia per als primers cristians? I com es comparaven els seus enfocaments de l'atenció sanitària amb els de l'antic món grecoromà?

En aquest ampli estudi interdisciplinari, Helen Rhee examina com els primers cristians veien la malaltia, el dolor i l'assistència sanitària i com la seva perspectiva va ser influenciada tant per la tradició judeocristiana com per l'entorn del món antic més ampli. Al llarg de la seva anàlisi, Rhee situa la història de la medicina, la literatura grecoromana i la filosofia antiga en un diàleg constructiu amb la literatura cristiana primitiva per dilucidar la comprensió, l'apropiació i la reformulació dels primers cristians de les concepcions romanes i bizantines de la salut i la totalitat des del segon fins a la els segles VI dC.

Utilitzant el camp contemporani de l'antropologia mèdica, Rhee implica la malaltia, el dolor i l'atenció sanitària com a qüestions socioculturals. Amb aquesta i altres metodologies, explora els significats teològics atribuïts a la malaltia i el dolor; l'estatus religiós dels que pateixen aquestes i altres afeccions; i els mètodes, sistemes i rituals que els individus, les esglésies i els monestirs cristians van idear per atendre els que van patir. Les troballes de Rhee en última instància ofereixen una visió il·luminadora de com els cristians van començar a formar una identitat diferent.