20 d’agost 2023

Telemedicina

 The Doctor Who Wasn’t There. Technology, History, and the Limits of Telehealth

The Doctor Who Wasn't There traça el llarg camí d'entusiasme i escepticisme pels mitjans electrònics en salut i medicina. Durant el segle passat, una sèrie de noves tecnologies van prometre democratitzar l'accés a l'assistència sanitària. Des del telèfon senzill fins al telèfon intel·ligent connectat, des de la ràdio FM fins als wearables sense fil, des de la televisió per cable fins als "cervells electrònics" dels ordinadors centrals en xarxa: cada nova plataforma ha promès una reforma radical del panorama sanitari. Amb la mateixa atenció a la història de la tecnologia, la història de la medicina i la política i les economies de l'assistència sanitària nord-americana, el metge i historiador Jeremy A. Greene explora el paper que juguen els mitjans electrònics, per a bé i en mal, en el passat, en el present, i el futur de la nostra salut.

Els dispositius de telemedicina actuals són molt més sofisticats que els telèfons, les ràdios que emetien dades de salut als anys 40, els circuits de televisió de circuit tancat que van permetre la telemedicina als anys 50 o els sistemes en línia que van crear registres mèdics electrònics. a la dècada de 1960. Però les preocupacions ètiques, econòmiques i logístiques que plantegen estan prefigurades en el passat, així com les llacunes entre el que es va prometre i el que es va lliurar. Cadascuna d'aquestes plataformes també va produir transformacions subtils en salut i assistència sanitària que hem après a oblidar, desplaçades per promeses de formes de comunicació cada cop més noves que van ocupar el seu lloc.

Il·luminant els contextos socials i tècnics en què s'ha concebut i posat en pràctica la medicina electrònica, la història de Greene mostra les apostes urgents, aleshores i ara, per a aquells que busquin en els nous mitjans els mitjans per construir un futur més equitatiu per a l'assistència sanitària nord-americana.