31 d’agost 2023

El control de la innovació tecnològica

 Poder y progreso. Nuestra lucha milenaria por la tecnología y la prosperidad

El progrés no és una destinació predeterminada, sinó que depèn de les eleccions que fem sobre la tecnologia. Aquesta reflexió resulta molt pertinent en un món on els avenços digitals i la robòtica amenacen les nostres feines i les nostres democràcies a través de l'automatització excessiva, la recopilació massiva de dades i la vigilància intrusiva.

Els prestigiosos economistes Daron Acemoglu i Simon Johnson emprenen en aquest llibre un recorregut impressionant per la història i el futur de la tecnologia, des de la revolució agrícola del Neolític a l'ascens de la intel·ligència artificial. Conclouen que l'ésser humà sempre pot romandre al seient del conductor del desenvolupament tecnològic, i decidir si serveix els interessos d'una elit o bé comú.

Poder i progrés ofereix una interpretació nova de l'economia política de la innovació i desafia el derrotisme dels qui assumeixen que el desenvolupament tècnic porta inevitablement una concentració del poder i la riquesa. Acemoglu i Johnson demostren que aquests avenços es poden convertir en una eina d'apoderament i democratització.

Aquest llibre és un recordatori essencial que podem i hem de recuperar el control de la tecnologia i redirigir la innovació perquè torni a beneficiar la majoria.