28 d’agost 2023

Un metge visionari

Living Medicine

Els experiments més innovadors actuals en medicina: edició de gens per corregir trastorns hereditaris, immunoteràpies per curar el càncer, d'enginyeria molecular d'òrgans per a trasplantaments humans, provenen dels passos d'un visionari: el doctor E. Donnall Thomas.

 A l'última meitat del segle XX, el mateix Thomas va descobrir una cura per a totes les malalties de la medul·la, com la leucèmia, el limfoma i l'anèmia de cèl·lules falciformes, canviant per sempre el tractament d'algunes de les malalties més mortals. Les seves gestes van ser extraordinàries, i li van valer un premi Nobel, i la cascada de tractaments que va inspirar ha remodelat i seguirà remodelant la pràctica de la medicina clínica. Tanmateix, ningú no ha escrit mai la valenta història de Thomas. El doctor Frederick R. Appelbaum, membre de l'equip d'investigació de Thomas, ho fa per primera vegada a Living Medicine: Don Thomas, Marrow Transplantation, and the Cell Therapy Revolution.

El trasplantament de medul·la òssia ara ha salvat més d'un milió de vides, però quan Thomas va tenir la idea per primera vegada, la comunitat científica es va trobar amb incredulitat. Appelbaum, informat per dècades en el camp i la connexió personal amb Thomas, ens explica els secrets de l'èxit de Thomas: les seves característiques úniques, com va crear un equip eficaç d'investigadors i com va superar els obstacles tècnics del trasplantament de medul·la. Appelbaum també explica una història més gran de les implicacions científiques i socials d'aquest assoliment, que són crítiques per als lectors científics i profans per igual perquè tots estiguem millor informats sobre fins a quin punt ha arribat i arribarà el nostre progrés mèdic.