15 d’agost 2023

La reforma sanitària als USA

 The Present Illness. American Health Care and Its Afflictions

Els esforços de reforma de l'assistència sanitària són difícils d'aconseguir i històricament han estat soscavats pel seu abast restringit. A The Present Illness, Martin F. Shapiro, MD, PhD, MPH, teixeix la història, la sociologia, la investigació extensa i les seves pròpies experiències com a metge per explorar l'ampli ventall d'afeccions que afecten l'atenció sanitària dels EUA i explica per què no podem arreglar el sistema sense fer canvis significatius en tota la societat.

Amb un ull agut i un bon humor, Shapiro analitza les maneres en què participen tots els grups: metges i les seves organitzacions, escoles de medicina i els seus professors, hospitals i corporacions clíniques, científics i Instituts Nacionals de Salut, asseguradores i fabricants, governs i les seves polítiques, i també els pacients i el públic: donen forma i reforcen un sistema disfuncional. Shapiro identifica tres grans problemes que obstaculitzen la reforma: la mercantilització de l'atenció; valors, expectatives, necessitats no satisfetes, actituds i limitacions personals dels participants; i les relacions tòxiques i la comunicació entre aquests grups.

Shapiro exposa una àmplia agenda d'accions concretes per abordar els molts factors que contribueixen a les fallades del sistema. Destacant la interconnexió tant dels problemes com de les possibles solucions, adverteix que els esforços de reforma a poc a poc continuaran sent minvats per aquells que creuen que tenen alguna cosa a guanyar amb l'statu quo. Tot i que la revisió del nostre sistema sanitari és descoratjador, Shapiro conclou que hem d'avançar amb un esforç molt més integral en tots els sectors de l'assistència sanitària i en tota la societat per crear un sistema humà, eficaç i just.