25 de novembre 2024

La sanitat a dues velocitats

Is Two-Tier Health Care the Future?

El llibre "Is Two-Tier Health Care the Future?", editat per Colleen M. Flood i Bryan Thomas, analitza el debat sobre l'atenció mèdica de dos nivells al Canadà, centrant-se en els reptes legals i polítics que envolten la regulació del finançament privat en el sistema de salut pública del país.

El llibre explora el context històric del finançament privat en l'atenció mèdica canadenca, examina els casos judicials clau que han donat forma al debat i investiga les experiències d'altres països amb sistemes mixtos de salut pública i privada.

Context i desafiaments legals

El llibre comença proporcionant context sobre la història del finançament privat a Medicare canadenc.Destaca els debats sobre el paper de les finances privades en els primers anys de Medicare i com el govern federal va establir principis per limitar la influència de les finances privades.També s'examina la jurisprudència de la Carta canadenca de Drets i Llibertats, en particular el cas de Chaoulli v. Quebec, que va legalitzar l'assegurança privada per a determinats serveis mèdics a Quebec.

El llibre argumenta que el cas Chaoulli va ser un símptoma de la privatització rampant del sistema de Quebec, i no la causa. S'analitza el cas Cambie Surgeries v. British Columbia, que desafia la prohibició de la Colúmbia Britànica sobre l'assegurança privada per a serveis mèdics coberts públicament. Els autors suggereixen que l'actitud judicial cap al sistema de pagador únic i els seus objectius d'igualtat substantiva serà un factor crucial en el cas Cambie, com ho va ser en Chaoulli.

Experiències internacionals

El llibre presenta estudis de cas de diversos països, incloent Irlanda, Alemanya, França i Austràlia, per il·lustrar els diferents enfocaments de la regulació de la salut pública i privada.

A Irlanda, es destaca la barreja de finançament públic i privat, i els desafiaments que planteja per aconseguir una atenció mèdica universal.

A Alemanya, s'examina el sistema dual d'assegurança mèdica obligatòria i privada, i les seves implicacions per a l'equitat i l'accés.

A França, es descriu el paper de l'assegurança complementària de salut privada juntament amb el sistema públic d'assegurança mèdica.

A Austràlia, s'analitza el sistema de dos nivells, on Medicare proporciona cobertura universal, però l'assegurança privada ofereix accés a serveis addicionals i temps d'espera més curts.

Impacte de l'atenció de dos nivells

El llibre examina les possibles conseqüències de l'atenció mèdica de dos nivells en l'equitat, l'accés i la qualitat de l'atenció. S'analitza com l'existència d'un sistema privat paral·lel pot afectar els temps d'espera en el sistema públic, la disponibilitat de professionals de la salut i la qualitat general de l'atenció rebuda pels pacients de tots dos sistemes. Es discuteix el paper de la regulació per mitigar els efectes negatius potencials de l'atenció de dos nivells, incloent mesures com ara contractes amb metges per limitar la pràctica dual, control de preus i garantia de qualitat en instal·lacions privades.

El llibre conclou que el debat sobre l'atenció mèdica de dos nivells al Canadà és complex i multifacètic, i que no hi ha respostes fàcils. Els autors emfatitzen la importància de considerar acuradament les implicacions de les finances privades en l'atenció mèdica i d'aprendre de les experiències d'altres països. Subratllen la necessitat d'un debat públic informat i d'un enfocament equilibrat per a la regulació per garantir un sistema de salut sostenible i equitatiu per a tots els canadencs.