Public Health Systems in the Age of Financialization: Lessons from the Center and the Periphery
El llibre "Public Health Systems in the Age of Financialization: Lessons from the Center and the Periphery", escrit per Ana Carolina Cordilha, examina com els sistemes de salut pública estan sent transformats pels interessos financers, els instruments i les institucions. El llibre es basa en un estudi comparatiu entre França, com a exemple d'economia central, i Brasil, com a exemple d'economia perifèrica.
Cordilha argumenta que la financialització, un procés en què els interessos financers tenen una influència cada vegada més gran en les decisions econòmiques i polítiques, està impactant profundament en els sistemes de salut pública. Aquesta influència es manifesta de diverses maneres, com ara la creixent dependència del finançament privat, la introducció de nous instruments financers i la promoció de la lògica del mercat en la gestió de la salut pública.
El llibre està estructurat en dues parts:
La primera part estableix el marc teòric de la recerca, definint la financialització i analitzant la seva influència en les polítiques públiques. La segona part presenta l'anàlisi comparativa entre França i Brasil, examinant els mecanismes específics a través dels quals la financialització està remodelant els seus sistemes de salut pública.
El primer capítol del llibre examina la financialització i la seva penetració en les polítiques públiques. S'expliquen les diferents perspectives sobre el funcionament de les finances, contrastant les visions convencionals amb les crítiques heterodoxes. Es repassa la literatura acadèmica sobre la financialització, destacant els seus principals conceptes i debats.
El segon capítol analitza les particularitats de la financialització en els països centrals i perifèrics.S'argumenta que, si bé la financialització és un fenomen global, les seves manifestacions i impactes varien segons el context econòmic i polític de cada país.
El tercer capítol es centra en el sistema de salut pública francès, l'Assurance Maladie, i la seva relació amb el sector financer. Es descriu el funcionament del sistema de seguretat social francès, del qual forma part l'Assurance Maladie. S'examinen els mecanismes a través dels quals la financialització està impactant en l'Assurance Maladie, com ara l'augment de la participació de les asseguradores privades i la creixent dependència de préstecs i instruments financers complexos. S'analitza el cas dels "préstecs tòxics" contrets pels hospitals públics francesos, il·lustrant els riscos associats a la dependència de productes financers complexos.
El quart capítol s'enfoca en el sistema de salut pública brasiler, el Sistema Único de Saúde (SUS), i com ha estat remodelat pels interessos financers. Es presenta el context històric i institucional del SUS, que va ser creat durant la dècada de 1980, en un moment en què la financialització de l'economia mundial ja estava en marxa. S'expliquen els mecanismes específics a través dels quals la financialització està afectant el SUS, com ara la disminució del finançament públic, la creixent participació d'empreses privades i l'ús de fons de salut per a inversions financeres. S'analitza la inversió de recursos del SUS en instruments financers, il·lustrant com els interessos financers estan desviant recursos destinats a la salut pública. Es descriu la creixent dependència d'hospitals filantròpics, que depenen cada vegada més de préstecs i crèdits bancaris, fet que genera una major pressió sobre el finançament del SUS.
En el cas de França, la recerca es basa en informes i estats financers de les agències de seguretat social, estadístiques del Ministeri de Salut, informes del Tribunal de Comptes i documents de l'autoritat reguladora dels mercats financers.
En el cas de Brasil, s'utilitzen dades de diverses fonts, incloent el Ministeri de Salut, el Tresor Nacional, el Banc Central i la Hisenda Federal, així com estats financers de les secretaries de salut estatals i informes d'institucions d'auditoria.
"Public Health Systems in the Age of Financialization" ofereix una anàlisi detallada i crítica de com els interessos financers estan transformant els sistemes de salut pública a nivell global. El llibre mostra com la financialització està erosionant els principis de universalitat, equitat i accessibilitat que sustenten els sistemes de salut pública, particularment en països perifèrics com Brasil.
Cordilha conclou que és necessari un canvi de rumb per protegir els sistemes de salut pública de la lògica del mercat i garantir el dret a la salut per a tots.