08 de febrer 2023

La píndola emmetzinada que encara som a temps d'evitar

 Debat de pressupost sanitari al Parlament de Catalunya

Pacte nacional de Salut

El 28 de febrer de 2013 es va aprovar per resolució del Parlament de Catalunya l'elaboració del Pacte Nacional de Salut. Ara farà 10 anys.

I precisament ara que es torna a demanar un pacte és l'hora de llegir l'acord al que es va arribar aleshores i no es va aplicar.

Aquestes són les entitats que el van subscriure: Associacions empresarials - Unió Catalana d’Hospitals - Consorci de Salut i Social de Catalunya - Institut Català de la Salut Corporacions professionals - Consell de Col·legis de Metges de Catalunya - Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya - Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya Entitats municipalistes - Associació Catalana de Municipis - Federació de Municipis de Catalunya Entitats científiques - Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears Universitat - Consell Interuniversitari de Catalunya Entitats d’usuaris i pacients - Fòrum Català de Pacients - Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat, Salut, Consum i Alimentació Indústria - Federació Espanyola d’Empreses de Tecnologia Sanitària - Farmaindustria 

I deia: "El Grup Parlamentari de Convergència i Unió i el Grup Parlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya es comprometen a elevar aquests acords al Parlament de Catalunya en compliment del mandat parlamentari." I aquí es va quedar el 2014.

I precisament coincidint amb la presentació dels pressupostos al Parlament, podeu veure que es torna a  allà mateix. I jo em pregunto, no podem aprofitar res de tots aquells acords als que vam arribar? Realment no es poden aplicar? Què es pretén realment?

Quan no es vol reconèixer el camí i els resultats assolits, crec que cal preocupar-se. El que cal és agafar aquell document, aplicar-lo i millorar-lo. Em temo, o fins i tot diria que tinc el convenciment, que estem davant d'una píndola emmetzinada. Hom espera un remei -un nou Pacte Nacional- que curi i resulta que encara ho empitjorarà. Encara som a temps d'evitar aquesta píndola indesitjable.. Aquest missatge no va dirigit tant sols a la majoria parlamentària, va a tots els grups del Parlament. Prendre'm mal.


PD. "Tot allò que va passar en aquell moment no va canviar res del que pretenia i som on érem, i parlem del mateix del que parlàvem, i proposem una i altra volta el mateix." Frase de l'entrada de dilluns "Mirar enrera (per veure que gairebé tot està per fer i tot no és possible)" que és d'aplicació a aquest escrit de dimecres...i que ja va sent hora que tanquem aquest cicle pervers de fa massa anys.