07 de febrer 2023

Per què falten alguns medicaments a les farmàcies?

 Drug Shortage: Causes, Impact, and Mitigation Strategies

La Federació Internacional Farmacèutica considera que hi ha desabastiment de medicaments quan el subministrament d'un medicament requereix un canvi, requereix l'ús de principis alternatius i i té impacte en el pacient". La definició precisa de desabastiment és diversa, i he agafat aquesta perquè em sembla la més genèrica i aplicable. I les causes cal buscar-les en aquest article i en aquest gràfic:


i les estratègies per reduir el seu impacte són aquestes:


Llegiu-ne aquest article de revisió si us interessa el tema. Aquesta és una qüestió que fa temps que dura, no és que només ara hi hagi simplement una crisi a la fabricació fruit de la falta de subministrament. Per descomptat hi és i ha agreujat un problema ja existent. La pregunta és si s'està fent tot el que cal per reduir l'impacte. Semblaria que les recents mesures regulatòries han ajudat a millorar la situació, però s'ha tardat molt a canviar-les.
Si tothom sabia que aquestes eren les solucions, per què no s'han introduït abans? Algú demanarà responsabilitats sobre això?

PD. Aquest és un altre exemple d'afer on no tenim competència per a poder decidir la política sanitària per tal que tingui un impacte positiu en l'accés als medicaments. Ahir n'hi havia un altre