24 d’abril 2025

El sistema de salut al Québec (2)

 Le système de santé et de services sociaux au Québec: Territorialité et santé des populations

Llibre resumit amb IA

El llibre "Le système de santé et de services sociaux au Québec: Territorialité et santé des populations", dirigit per France Gagnon, Elisabeth Martin i Marie-Hélène Morin, és una obra que pretén oferir una anàlisi exhaustiva i renovada del sistema de salut i serveis socials del Quebec des d'una perspectiva de salut poblacional i territorial

L'obra aborda temes relacionats amb els determinants mèdics i no mèdics de la salut, les pràctiques innovadores i els nous models de governança. Contribueix a una reflexió col·lectiva sobre la millora i el manteniment de la salut i la qualitat de vida de la població a tot el territori quebequès, tant en centres urbans com en regions rurals.

Aquest llibre és el resultat d'una col·laboració entre el Réseau de recherche en santé des populations du Québec (RRSPQ) i el Regroupement intersectoriel en santé de l’Université du Québec (RISUQ). Reuneix les perspectives de 40 autors provinents de 14 universitats i institucions del Quebec i de fora, representant més d'una dotzena de disciplines científiques, oferint anàlisis riques, diversificades i complementàries. L'objectiu és analitzar el sistema de salut i serveis socials, les pràctiques professionals i els desafiaments de la salut pública sota els angles de la salut de les poblacions i la territorialitat.

El llibre té una estructura en tres parts:

  • La primera part se centra a establir les bases i el marc d'acció per comprendre la lògica de funcionament del sistema, les dificultats per connectar les seves diverses facetes (organitzativa, financera i d'oferta de serveis), i la necessitat de pensar en termes de salut de les poblacions tenint en compte la territorialitat i la diversitat. Aquesta part també ofereix una anàlisi comparativa del sistema quebequès amb altres sistemes internacionals, advertint contra comparacions sense anàlisi contextual.
  • La segona part aprofundeix en aspectes específics del sistema, com el repartiment constitucional de responsabilitats en salut, la Llei canadenca de salut, el finançament (incloent-hi les transferències federals), les tendències en els sistemes de salut provincials i l'evolució del paper del govern federal en salut, especialment arran de la pandèmia de COVID-19 i en relació amb les cures de llarga durada. També descriu l'estructura del sistema quebequès, amb el Ministeri de Salut i Serveis Socials (MSSS) i els Centres integrats de salut i serveis socials (CISSS) i Centres integrats universitaris de salut i serveis socials (CIUSSS), així com l'abolició de les agències regionals. Aquesta secció també examina la Nova Gestió Pública (NGP) i els seus efectes en el sistema, la col·laboració interprofessional, la presa en compte de les persones properes cuidadores (PPA), i els enjocs ètics i desafiaments professionals.
  • La tercera part aborda temes com la salut pública i la seva evolució al Quebec i en comparació amb altres sistemes, així com la salut dels pobles autòctons, destacant la importància del territori i les particularitats culturals.

Els autors esperen que aquesta obra susciti preguntes i reflexions que contribueixin a crear el sistema de salut i serveis socials del futur, un sistema que respongui de manera humana a les necessitats de salut de les poblacions a tot el territori quebequès. El llibre també contextualitza la seva anàlisi en el moment en què es va presentar el projecte de Llei 15 (Llei visant à rendre le système de santé et de services sociaux plus efficace), que busca renovar l'estructura del sistema. Tot i que no pretén analitzar aquest projecte de llei article per article, l'obra ofereix elements de context útils per a la seva comprensió, a la llum de les anàlisis i conclusions que es presenten al llarg dels capítols.

En la seva conclusió general, els autors subratllen la importància de considerar el sistema de salut i serveis socials com un determinant de la salut, des d'una perspectiva de salut de les poblacions, i d'integrar en l'anàlisi els sectors social i de salut pública, així com la diversitat de les territorialitats. Argumenten que comprendre la dinàmica d'evolució del sistema exigeix una mirada global i integrada sobre qüestions clau com qui paga, qui decideix i qui proporciona i rep les cures. Finalment, esperen que l'obra serveixi de base per analitzar les transformacions actuals i futures del sistema quebequès.





PS. MAGA (Make America Great Again)? o MAAA (Make America Alone Again)?