27 de juliol 2023

El desgavell de les Isapres a Xile

 XILE. Nueva Modalidad de Cobertura Complementaria (MCC)

El sistema de salut xilè manté a data d'avui els trets que va dissenyar la constitució i les lleis de l'època Pinochet. La dificultat d'actualitzar la constitució i de capgirar el sistema Isapres ha estat una càrrega molt feixuga que ha hagut de traginar. Des del novembre passat, una sentència ha imposat el retorn de primes cobrades en excés als clients. I ara el govern s'ha vist en la necessitat d'introduir una llei per tal de donar sortida a la situació i evitar una fallida conjunta. Aquí s'explica la informació darrera.

El contingut d'aquesta nova modalitat de cobertura dins Fonasa es va presentar la setmana passada per part de Camilo Cid al Senat, el director de Fonasa. Cal donar-hi una sortida, altrament les dificultats pel sistema sanitari xilè serien molt elevades. Ara bé, la tensió política i dels grups d'interès és màxima. Caldrà seguir atents.

PS. Al NYT miro aquest article per constatar una vegada més l'embolic del sistema sanitari nordamericà, que no se'n surt de cap manera. Una vergonya. Només s'en sortirà amb el que proposen a l'article, assegurança universal