Hi ha molts tipus de guerra. Segurament avui en dia caldria utilitzar el concepte de conflicte (armat o comercial, o ...) com a nou marc mental. I després de comprendre perquè hi ha conflictes, llavors la pregunta següent hauria de ser, què cal fer per alleujar els conflictes? . El primer de tot és no atiar més el foc, i malauradament hi ha força gent que encara no ho vol entendre.
De tot el que diu el llibre, hi ha un aspecte que hi passa per sobre. Al final sempre hi ha algú que decideix iniciar o persistir en el conflicte. Aquest algú té noms i cognoms, i cal recordar-lo com un gran destructor de valor social per sempre, més enllà de la pena d'infàmia i totes les altres que cal aplicar-li.
Resumit amb IA.
El llibre "Why War?" de Richard Overy aborda la pregunta fonamental sobre la naturalesa del conflicte armat al llarg de la història humana i el seu futur. L'autor, un historiador especialitzat en les guerres mundials dels anys trenta i quaranta, reconeix que el tema s'estén molt més enllà del seu camp professional, el qual tradicionalment ha estat dominat per les humanitats científiques com l'antropologia, l'etnologia, l'ecologia, la psicologia i la biologia humana. Overy busca oferir una introducció a les diverses perspectives acadèmiques que intenten respondre a la pregunta "Per què la guerra?" per a un públic ampli, evitant la complexitat tècnica innecessària i el vocabulari especialitzat. L'autor assenyala que l'estudi de l'origen de la guerra és un camp de batalla acadèmic regular, i no pretén haver evitat sempre la parcialitat.
El Pròleg planteja directament la pregunta que dóna títol al llibre, mencionant la correspondència de 1932 entre Albert Einstein i Sigmund Freud per buscar una resposta a com alliberar la humanitat de la "amenaça de la guerra". Einstein creia que Freud comprendria millor "els llocs foscos de la voluntat i el sentiment humans". Tanmateix, Einstein es va sentir decebut amb la resposta de Freud, qui insistia que la violència era característica de tot el regne animal, inclosa la humanitat, i no veia cap manera efectiva d'inhibir l'impuls de lluitar i destruir, derivat del que ell anomenava la "pulsació de mort", un impuls psicològic de destrucció present en tot ésser viu.
L'autor emfatitza que aquest no és un llibre d'història de les guerres, antigues o modernes, ni de com es duen a terme ni de les seves conseqüències. En canvi, utilitza la llarga i violenta història humana de manera exemplificadora per il·lustrar les principals vies d'explicació que s'han avançat des que Einstein va demanar a Freud que desentranyés "la forma més típica, més cruel i extravagant de conflicte entre home i home".
El llibre està estructurat en dues parts principals, tal com es detalla a la Taula de Continguts:
PART I explora factors amplis que podrien contribuir a la guerra:
- Biologia: El capítol examina les bases biològiques de l'agressió i la violència en humans, possiblement discutint teories com la de la selecció de grup o la selecció individual. Es menciona el concepte de "inclusive fitness" (aptitud inclusiva) de William Hamilton, on la reproducció genètica del grup de parentesc, fins i tot llunyà, és important.
- Psicologia: Aquest capítol aborda les motivacions psicològiques individuals i col·lectives per al conflicte, com ara la por, l'agressió, la identitat i la percepció de l'altre. Es fa referència a l'obra de l'psicoanalista italià Franco Fornari, qui va suggerir que l'experiència infantil podia influir en el comportament durant la Segona Guerra Mundial. Cita la comunicació del general Leslie Groves sobre la prova de la bomba atòmica ("baby is born") i la decisió de Paul Tibbets de nomenar el seu avió "Enola Gay" com a exemples significatius.
- Antropologia: Aquest capítol analitza la guerra des d'una perspectiva cultural i social, examinant les formes de guerra en diferents societats i el paper de la cultura en la seva perpetuació o prevenció. Es descriuen massacres rituals amb significat simbòlic, com la d'1100 EC al lloc de Mancos a Colorado. També es destaca la guerra maia a través de murals i textos jeroglífics, on la guerra era sostinguda per una elit guerrera i estava imbuïda de rituals i pràctiques sobrenaturals, incloent la captura i destrucció de llocs sagrats enemics. La història del guerrer mític indoeuropeu Trito il·lustra la connexió entre el mite còsmic i la guerra, on els rituals de sacrifici eren necessaris per mantenir l'ordre còsmic i justificar les incursions i conquestes.
- Ecologia: Aquest capítol explora com els factors ambientals, com l'escassetat de recursos o el canvi climàtic, poden contribuir al conflicte.
PART II se centra en motius específics per a la guerra:
- Recursos: El capítol examina com la competència per recursos com la terra, l'aigua, els minerals o el petroli ha estat i continua sent una causa important de guerra al llarg de la història.
- Creences: Aquest capítol explora el paper de les ideologies, les religions i altres sistemes de creences en la motivació i la justificació de la guerra. Es menciona com les massacres podien estar relacionades amb la cosmologia d'una tribu, i com la guerra maia estava estretament lligada a les creences i pràctiques sobrenaturals. També, el mite indoeuropeu de Trito tenia una funció justificadora de la guerra.
- Poder: Aquest capítol analitza com la recerca, el manteniment i la projecció de poder per part d'individus, grups i estats condueixen a la guerra. L'ascens de l'imperi romà s'il·lustra amb la promesa de Scipio Africanus a les seves tropes sobre el poder mundial que la victòria portaria a Roma. L'exercici del poder per Napoleó i la seva construcció d'un culte a la personalitat mitjançant la propaganda es presenten com un altre exemple. Finalment, s'aborda el lideratge d'Adolf Hitler, on la guerra es considerava una conseqüència natural de la competència entre races i una clau per a la supervivència i el progrés racial, dominant la seva visió del futur alemany. També es menciona l'evolució dels estudis de seguretat després de la Segona Guerra Mundial, amb un enfocament en el poder com a clau per a la seguretat nacional des d'una perspectiva "realista".
- Seguretat: Aquest capítol examina com les preocupacions per la seguretat, tant a nivell individual com estatal, poden desencadenar conflictes.
La Conclusió ofereix una síntesi de les principals explicacions explorades al llibre i reflexionarà sobre la persistència de la guerra en la història humana i les perspectives de pau en el futur.
En resum, "Why War?" de Richard Overy és una obra que, sense ser una història narrativa de les guerres, busca comprendre les causes fonamentals del conflicte armat a través d'una anàlisi multidisciplinària, recorrent a exemples històrics per il·lustrar factors biològics, psicològics, antropològics i ecològics, així com motius específics relacionats amb els recursos, les creences, el poder i la seguretat. El llibre convida a la reflexió sobre una de les preguntes més persistents de la condició humana.