Llibre resumit amb IA.
Aquest llibre, "Abundance", d'Ezra Klein i Derek Thompson, publicat el 2025, explora detalladament el concepte d'abundància, contrastant-lo amb la noció de mancança i analitzant els factors que impedeixen la seva realització en diversos àmbits de la societat contemporània.
Introducció a l'Abundància Més Enllà de l'Escassetat:
El llibre comença imaginant un futur on l'energia neta és abundant i barata, en contrast amb el passat depenent dels combustibles fòssils. Els autors s'inspiren en l'obra de l'historiador David M. Potter, "People of Plenty" (1954), per definir l'abundància no com un magatzem fix de recursos, sinó com un factor físic i cultural que involucra la interacció entre l'home i la natura. L'abundància que envisionen no és "una superació omnidireccional", sinó un canvi qualitatiu impulsat per la tecnologia i la política. El llibre pretén ser una "mirada, no una llista" de solucions polítiques per facilitar aquesta abundància.
Els Obstacles a l'Abundància:
Els autors identifiquen diversos "blocatges" que impedeixen assolir l'abundància en sectors clau:
- Habitatge: Les lleis de zonificació restrictives i la burocràcia excessiva dificulten la construcció d'habitatges assequibles de totes les mides. La resistència dels propietaris a la construcció que podria baixar els preus de la propietat també hi juga un paper important. L'experiència de Califòrnia amb la California Environmental Quality Act (CEQA) demostra com la legislació ambiental, tot i tenir bones intencions, pot ralentir i encareir els projectes de construcció. Segons els autors, basant-se en el llibre "Homelessness Is a Housing Problem" de Gregg Colburn i Clayton Page Aldern, la manca d'habitatge assequible és la causa principal de la crisi de la indigència en moltes ciutats.
- Infraestructura i Construcció: La productivitat en el sector de la construcció s'ha estancat, en contrast amb l'augment de la productivitat en altres sectors com la manufactura. Aquest estancament es deu en part a la burocràcia, a la gran quantitat de paperassa i als nombrosos "punts de veto" que poden aturar o demorar els projectes. El cas de la reconstrucció ràpida del tram de la I-95 a Pennsilvània després d'un col·lapse il·lustra que, amb un lideratge fort i processos simplificats, es poden aconseguir resultats ràpids.
- Govern i Burocràcia: Els autors argumenten que el liberalisme s'ha tornat massa obsessionat amb els procediments en lloc d'orientar-se als resultats. Això es manifesta en la proliferació de normatives i processos complexos que dificulten l'acció eficaç del govern. Exemples d'això inclouen les condicions de contractació de San Francisco que afavoreixen les petites empreses, però que poden limitar la capacitat de realitzar projectes grans i complexos, i els problemes de gestió de la Employment Development Department (EDD) de Califòrnia durant la pandèmia. Els requisits detallats del programa CHIPS per a la fabricació de semiconductors també són presentats com un exemple d'aquesta "obsessió pel procediment".
- Recerca Científica i Invenció: El procés de finançament de la recerca a través dels National Institutes of Health (NIH) s'ha tornat excessivament burocràtic i avers al risc, això podria estar frenant la recerca més innovadora i transformadora. El concepte de la "càrrega del coneixement" també implica que cada nou descobriment es basa en un corpus de coneixement cada vegada més gran, fent que les noves descobertes siguin més difícils d'aconseguir. La història del desenvolupament de la tecnologia de l'ARNm il·lustra com idees inicialment descartades poden tenir un impacte revolucionari.
- Desplegament i Implementació: Fins i tot amb bones invencions, la seva implementació a gran escala es troba amb obstacles. La història de l'energia solar mostra com les polítiques governamentals poden accelerar la difusió de noves tecnologies. L'Operació Warp Speed per al desenvolupament de vacunes contra la COVID-19 és presentada com un model d'implementació ràpida en una situació de crisi. No obstant això, la burocràcia i les regulacions també poden frenar la implementació, com es veu en el lent desplegament de les estacions de càrrega per a vehicles elèctrics.
Les Organitzacions de l'Afluència:
Els autors observen que en àrees més riques, sovint hi ha més capacitat d'organització i més recursos per resistir el desenvolupament i el canvi, contribuint al problema dels múltiples "punts de veto" que poden aturar els projectes.
Context Històric:
El llibre estableix paral·lelismes amb períodes històrics, com el ràpid creixement d'Alemanya Occidental i el Japó després de la Segona Guerra Mundial, i es basa en l'anàlisi de la noció d'abundància en la història americana de David Potter.
Cap a l'Abundància:
Els autors proposen alleujar aquests blocatges mitjançant la reforma de les lleis de zonificació, la simplificació dels processos de permisos i un enfocament en els resultats en el govern i la ciència. Suggerixen aprendre d'exemples d'implementació ràpida exitosa i empoderar un lideratge efectiu.
Crítica a la Mentalitat d'Escassetat:
Implícitament, el llibre critica una mentalitat d'escassetat que porta al proteccionisme i dificulta el progrés. Els autors suggereixen que l'abundància, impulsada per la innovació i una implementació eficient, és un objectiu més desitjable.
PS. El que diu en Garicano del llibre