06 de febrer 2025

Què suposa la retirada dels USA de l'OMS?

 US exit from WHO: it is about much more than WHO

Més enllà de les implicacions polítiques, amb la retirada de l'OMS es perdria el 15% del seu pressupost i això l'obliga a reestructuració interna o a una revisió institucional i del seu finançament. Jo crec que calen les dues coses.

Resum amb IA de l'article del Lancet

L'article examina la decisió del president dels Estats Units, Donald Trump, de retirar-se de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i les seves implicacions més àmplies. L'article argumenta que aquesta decisió va més enllà de la simple retirada d'un organisme burocràtic i que posa en perill la salut global.

Punts clau de l'article:

  • Rebuig del multilateralisme: La retirada dels Estats Units de l'OMS i de l'Acord de París sobre el canvi climàtic és un rebuig clar del multilateralisme i les obligacions internacionals. El govern dels EUA ja no se sent obligat a complir amb les recomanacions o regulacions de l'OMS.
  • Interessos polítics: La decisió de retirar-se de l'OMS està motivada per un interès polític en un espai sense normes per a la política de seguretat i el creixement econòmic, sense la interferència de les normes internacionals. El govern de Trump no vol treballar en contextos multilaterals on el seu domini es veu desafiat per altres potències.
  • Impacte en la salut global: La retirada dels Estats Units de l'OMS deixa un gran buit financer i de poder polític en la salut global, cosa que posa en perill vides humanes a tot el món. Les agències de salut nacionals i globals dels EUA, com els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC), estan sent silenciades en el seu treball nacional i internacional.
  • Mercat de la salut global: Les polítiques de l'administració dels EUA creen espai per a l'expansió de la indústria de la salut digital i d'intel·ligència artificial (IA), que necessita una gran quantitat de dades. La iniciativa Stargate, amb una inversió de 500.000 milions de dòlars, és un exemple d'aquesta tendència, ja que pretén crear centres de dades als EUA per "assegurar el lideratge nord-americà". Les dades de salut són extremadament valuoses i aquesta iniciativa apunta cap a nous nivells de beneficis.
  • Nou ordre de cooperació en salut: La declaració dels EUA de buscar "socis creïbles i transparents" per assumir les activitats que abans realitzava l'OMS suggereix que reconeixen algunes funcions útils de l'organització. S'està produint una regionalització i localització de la cooperació en salut basada en aliances polítiques en lloc de la recerca compartida d'equitat i seguretat en la salut per a tothom. Això podria revertir enfocaments internacionals de la salut que s'havien adoptat des de 1851.
  • Necessitat de cooperació i reforma: Els estats membres de l'OMS han de considerar si volen un món sense una cooperació sanitària fiable en un moment en què les pandèmies són imminents. S'ha de donar suport, protegir i reformar l'OMS. Els països petits i mitjans necessiten el suport de l'OMS per treballar junts sense pressió geopolítica.
  • Finançament i propietat de l'OMS: Els països han de finançar i ser propietaris de l'OMS, en lloc de dependre dels grans contribuents. La majoria dels països han estat miserables en la resposta a la ronda d'inversió de l'OMS. Els estats membres han d'impulsar l'OMS a ser audaç i innovadora en l'establiment de normes, especialment en relació amb les dades de salut i l'ús de la IA.
  • Comparació amb l'OTAN: L'article fa una comparació amb l'OTAN, on els països europeus han estat instats a augmentar la seva despesa en defensa. Els estats membres de l'OMS que no volen un món de la salut sense llei haurien d'augmentar el seu finançament i construir una organització apta per als reptes del futur.
  • Oportunitat per a la reforma: La retirada dels EUA podria ser un "impuls perquè l'Índia i la resta del Sud Global repensin el panorama de la salut global", que necessita reformes i abordar les seves necessitats.

En resum, l'article destaca la importància de la cooperació internacional en salut i adverteix sobre les conseqüències de la retirada dels EUA de l'OMS, que es veu motivada per interessos polítics i econòmics més amplis. L'article argumenta que la resposta dels estats membres de l'OMS determinarà si es podrà mantenir la cooperació en salut en un món cada vegada més desafiant.