08 de maig 2025

Com afrontar l'epidèmia d'obesitat (2)

Estrategias para el abordaje de la obesidad 


He publicat aquest article d'opinió a Cinco Días. Tema rellevant al que es presta una atenció insuficient i on la responsabilitat col·lectiva es relaciona amb la individual, i ambdues necessiten interactuar. Malauradament els decisors públics sembla que es troben també de vacances en aquesta qüestió tan important. Caldria afegir més coses, però la limitació d'espai mana.


La obesidad es un problema de salud pública de primer orden y ocupa un espacio notable en el debate público y privado. En términos sociales se le atribuye la etiqueta de epidemia o bajando a la esfera individual se le considera un factor de riesgo o una enfermedad. Las causas de la obesidad residen en múltiples factores sobradamente conocidos: dieta desequilibrada, actividad física reducida, entorno (disponibilidad y acceso a alimentos, comercialización y publicidad), predisposición genética, determinadas enfermedades y tratamientos, así como características socioeconómicas que a su vez interactúan con los aspectos anteriores.
El sobrepeso y la obesidad reducen la esperanza de vida en 2,7 años en los países de la OCDE, cifra que aumenta a 3,2 años si se consideran los años de vida saludable. Además representan un coste sanitario notable ya que su tratamiento y el de las afecciones relacionadas cuesta a los países un 8,4 % del gasto total en salud. Y si consideramos la economía en su conjunto, el sobrepeso y los problemas de salud asociados reducen la productividad de los adultos en edad laboral, por ejemplo, a través del absentismo y la jubilación anticipada. En los países de la OCDE, se estima que el sobrepeso reduce la productividad laboral, en promedio, un -1,66 % per cápita al año. Al combinar el impacto en la fuerza laboral y la esperanza de vida, se estima que el sobrepeso reduce el PIB en un 3,3 % anual en promedio en los países de la OCDE.
Sabemos también que las estrategias adoptadas hasta el momento han resultado mayoritariamente insatisfactorias, y actualmente la obesidad afecta a una octava parte de la población mundial según se reconocía en la revista The Lancet el pasado mes de enero por parte de la Comisión de expertos creada al efecto. Al mismo tiempo, la citada comisión sugería la necesidad de conceptualizar mejor la obesidad y medirla con mayor exactitud y para ello estableció los criterios objetivos para el diagnóstico de la enfermedad y reconsideró el índice de masa corporal como indicador, ya que a fecha de hoy es del todo insuficiente y por este motivo convendría añadir otras medidas adicionales para disponer de una estadística más precisa.
Se plantean dos situaciones distintas a tener en cuenta respecto a la asistencia sanitaria y la obesidad. Mientras que para las situaciones de obesidad clínica se sugiere el acceso equitativo a tratamientos coste-efectivos basados en la evidencia, para la obesidad preclínica convendría monitorización y seguimiento para reducir el riesgo. La primera situación sería considerada enfermedad y la segunda, factor de riesgo. En la revista The Lancet se detalla el alcance y significado de su propuesta.
Estamos ante un problema de salud donde interactúan la biología, el entorno y los factores socioeconómicos. Poner fin a la epidemia de obesidad requerirá acciones tanto individuales como colectivas. Ninguna de las dos opciones es suficiente por sí sola. Las personas intentan perder peso y mantenerlo, pero el sistema debe facilitarlo. La vía para lograr una pérdida de peso generalizada no pasará por dietas de moda e insostenibles. Se logrará mediante enfoques generalizados, apropiados, personalizados e integrales.
La primera medida que todos debemos tomar en consideración, sin importar nuestra talla, es informarnos sobre la obesidad. Es necesario que las personas comprendan los componentes estructurales, ambientales y genéticos de la obesidad. Es necesario que vean cómo los factores sistémicos contribuyen al aumento de peso. La idea de que la obesidad es una elección o una cuestión estrictamente de fuerza de voluntad ha sido completamente refutada. El hecho de que muchas personas todavía crean esto, perjudica activamente los esfuerzos para reducir las tasas de obesidad.
El gobierno debería primero intentar cambiar la percepción pública sobre la obesidad. La obesidad es en gran medida el resultado de fuerzas estructurales, no solo de decisiones y acciones individuales. Un conocimiento compartido de sus causas podría fomentar un mayor apoyo a las intervenciones que permitan a las personas tomar decisiones más saludables. Las empresas deben colaborar para que los alimentos saludables sean más accesibles, asequibles, apetitosos y prácticos que los alimentos poco saludables. Revertir la crisis de la obesidad requerirá entornos que promuevan la actividad física que animen a las personas a hacer más ejercicio.
Para revertir la crisis de la obesidad, necesitamos un enfoque que involucre a todos. Los avances farmacológicos y otros tratamientos deben complementar las nuevas políticas, actitudes, prácticas sociales e intervenciones a nivel poblacional que promuevan dietas más saludables y un consumo equilibrado de alimentos. 
En 2022, desde la OCDE se resumieron en 4 las estrategias de salud pública posibles y efectivas: influenciar la elección (ej. etiquetado de alimentos), ampliar las opciones (ej. transporte público), modificar precios (impuestos), y prohibiciones. En el informe se repasan distintos casos exitosos que han supuesto un avance notable hacia la reducción del sobrepeso y la obesidad en algunos países.
Cuando estamos ante un problema complejo y multifactorial como es el caso de la obesidad, las estrategias para afrontarlo son necesariamente de largo plazo. La responsabilidad es individual y a la vez colectiva. En cualquier caso, desde los poderes públicos conviene ofrecer una información y conocimiento basados en la evidencia que a su vez aparte el ruido que a menudo circula en esta cuestión.

Un disbarat rera l'altre (22)

Informe de salut de Catalunya 2023

Convé repassar aquest informe que ens explica la salut dels catalans. Cal fer-ho perquè alhora mostra els objectius (del Pla de Salut) i el seu assoliment (o no). Aquest hauria de ser un exercici d'anàlisi periòdica que es queda tant sols en un pdf i poca cosa més.

A Catalunya, l’esperança de vida (EV) en néixer l’any 2023 és de 86,6 anys en les dones i de 81,3 anys en els homes. Fa 40 anys, era 80 anys i 74 respectivament. L'augment ha estat notable, de 6,6 anys en dones i 7,3 en homes. Però només viuen les dones 66,5 i els homes 68,3 anys en bona salut. L'any 1994 l'esperança de vida en bona salut estava a 58 anys i 59,9 respectivament. (El 1994 és el primer any que tenim aquesta sèrie estadística).



La dada més interessant és l'esperança de vida en bona salut als 65 anys. Però no hi ha taula d'això, cal cercar-ho dins. La dada és 11,2 per a les dones i 11,4 per als homes. I a partir caldria una desagregació i anàlisi de la morbiditat i impacte a l'autonomia personal.

L'estimació de l'esperança de vida en bona salut que es publica té dificultats metodològiques serioses. Ho vaig comentar fa temps. El motiu és que es construeix sobre la percepció subjectiva de malaltia, i això comporta biaixos sistemàtics de mesura. A hores d'ara es pot estimar mitjançant dades de morbiditat i evitar aquests biaixos.

A la pàgina 57 trobareu allò que la premsa no us explicarà: com els objectius del Pla de Salut s'han assolit o no. I llavors veureu que en referència a l'esperança de vida en bona salut als 65 anys es plantejava augmentar un 5% i no s'ha assolit l'objectiu. I tants d'altres  que tampoc, com les malalties de transmissió sexual, la taxa de suïcidi, la taxa de mortalitat, la proporció d'infants de 2 anys correctament vacunats no ha recuperat els nivells de 2019, les infeccions nosocomials no han recuperat els nivells de partida, els episodis de pneumònia en pacients amb ventilació mecànica no han recuperat els nivells de partida, i la satisfacció amb els serveis públics utilitzats l'últim any es troba per sota del nivell de partida. I també és cert que hem millorat alguns altres indicadors, el més important és la recuperació de l'esperança de vida després de la pandèmia.

Amb tot això, algú s'hauria de preocupar seriosament dels resultats de Pla de Salut i com millorar-los. I fins i tot reflexionar si el que cal són plans directors i el pla de salut és la seva agregació. Tenim plans directors desactualitzats que obligarien a una revisió.  

La política sanitària hauria de fonamentar-se en millorar la salut i benestar, aquest hauria de ser el debat de veritat. La retòrica del moment va cap altres qüestions, darrerament veig moltes notícies relacionades amb el totxo i la salut no va necessàriament d'això.

PS. Un exemple, el pla director de salut mental només disposa de dos documents, un de suicidi i un altre de trastorns alimentaris. No fa falta dir res més.


PS. Ja no sorprèn que paguem un IDESCAT i el govern utilitzi l'INE. I que d'altres estadístiques més fines que estan disponibles no s'aprofitin per un informe tant important. Fonamentar l'informe de salut amb l'ESCA incorpora un biaix de percepció subjectiva que cal corregir.

Les emocions en la formació de les preferències polítiques (2)

 La política de les emocions

Llibre resumit amb IA

A "La política de les emocions", Toni Aira explora com els sentiments governen el món polític actual, il·lustrant-ho amb exemples de líders mundials i esdeveniments recents. El llibre argumenta que en una era d'hiperconnexió i sobrecàrrega informativa, on la desinformació es difon massivament, la política ha virat cap a apel·lacions directes a les emocions dels ciutadans, sovint deixant de banda la racionalitat.

L'autor analitza com determinats líders han utilitzat estratègies basades en sentiments específics per aconseguir i mantenir el poder. Per exemple, examina com Donald Trump va capitalitzar l'odi, Boris Johnson l'optimisme, Ada Colau la indignació i Justin Trudeau l'amor per connectar amb els seus electorats. Aira destaca que la professionalització creixent de la comunicació política implica una consciència clara per part dels polítics i els seus assessors de com generar sentiments amb un objectiu determinat.

El llibre descriu un present continu on l'atenció dels ciutadans és fragmentada i es busca constantment estímuls nous i intensos que generin algun tipus de sentiment. Aquesta dinàmica porta a una societat on es valora la rapidesa d'acció i la immediatesa per sobre de la reflexió profunda i la construcció de consensos. Aira compara els individus amb el gos de Pavlov, reaccionant a estímuls emocionals i visuals que els atrapen i els distreuen.

Un concepte clau és la construcció de les emocions en política. L'autor argumenta que, com el sentit de l'humor, les emocions polítiques es poden construir i manipular, sovint a través de la creixent professionalització de la comunicació. Aira concep el llibre com una eina per revertir aquesta situació, per entendre i utilitzar les emocions de manera conscient en lloc de ser-ne només víctimes.

El text subratlla la importància de la imatge en la política contemporània, on la percepció sovint preval sobre la realitat. S'esmenta un estudi que demostra com les persones jutgen la competència i el domini dels líders basant-se en la seva aparença. Aira també explora com les microexpressions facials poden tenir un impacte significatiu en els receptors d'un discurs polític, subratllant la importància de la telegènia.

El llibre analitza diversos casos concrets:

  • Trump: La seva estratègia es basava en generar odi, fins i tot utilitzant un llenguatge agressiu contra el "virus xinès". La seva comunicació directa a través de Twitter el va convertir en una figura omnipresent, tot i la gran rotació del seu equip d'assessors.
  • Johnson: Representa l'optimisme i la capacitat de no deixar-se abatre pel desànim. Tot i les controvèrsies, la seva ambició i fervor per les seves creences, combinats amb una gran preparació intel·lectual, li han permès connectar amb l'electorat. La seva resposta inicial a la crisi del coronavirus, però, va mostrar una certa desconnexió entre el seu relat optimista i la realitat.
  • Colau: El seu ascens es vincula a la indignació ciutadana generada per la crisi econòmica i la desconfiança en les institucions. La seva imatge d'activista i "no política" va connectar amb sectors de la població desencantats amb la política tradicional. Figures com Joan Subirats van ser clau en la construcció intel·lectual i estratègica del seu projecte.
  • Iglesias: La seva irrupció en la política espanyola es descriu en termes d'eufòria i ascens fulgurant. Va aprofitar la visibilitat mediàtica, fins i tot en mitjans de dreta, per fixar-se en l'agenda política. Podemos va apostar per un llenguatge audiovisual actualitzat i una estratègia populista per connectar amb sectors de la població que no se sentien representats per l'esquerra tradicional. La posada en escena i l'ús de símbols van ser elements importants de la seva estratègia.
  • Sánchez: Es presenta com un líder que ha sabut utilitzar la necessitat d'antagonistes per satisfer la seva opinió pública. La figura del seu cap de gabinet, Iván Redondo, s'associa a una estratègia política basada en la confrontació i l'ús intensiu d'enquestes i focus groups. La seva gestió de la crisi del coronavirus també es va veure influïda per la necessitat de projectar una imatge de lideratge actiu.
  • Merkel: Es destaca per la seva imatge de fiabilitat, competència i proximitat, projectada a través de la coherència en el seu discurs i la seva aparença. La seva capacitat per mantenir-se allunyada de la polèmica i projectar una imatge de serietat va ser clau durant la crisi del coronavirus.

El llibre també aborda el fenomen de les xarxes socials com a eines clau en la difusió d'informació i la mobilització, amb exemples com l'ús de Telegram per part de l'independentisme català. Així mateix, explora conceptes com les cambres de ressò i les bombolles de filtre, que expliquen com els individus tendeixen a buscar i consumir informació que confirma les seves creences preexistents.

Finalment, Toni Aira conclou que entendre la política de les emocions és fonamental per ser ciutadans menys vulnerables a la manipulació i per fomentar una política més útil i millor per a tothom. El llibre advoca per una connexió amb la política que tingui en compte els sentiments, però amb la voluntat de trobar maneres de fer-la més constructiva.




07 de maig 2025

Pharma,big pharma (31)

Pharmocracy: Value, Politics & Knowledge in Global Biomedicine 

Llibre resumit amb IA.

El llibre "Pharmocracy: Value, Politics & Knowledge in Global Biomedicine" de Kaushik Sunder Rajan explora la intersecció entre valor, política i coneixement dins de la biomedicina global, amb un enfocament particular en la indústria farmacèutica. L'autor analitza com aquests tres elements es configuren mútuament en el context de la globalització i el capitalisme contemporani, utilitzant casos empírics significatius de l'Índia per il·lustrar les seves tesis.

Idees i arguments principals:

  • Pharmacracy com a concepte central: Sunder Rajan introdueix el concepte de "pharmocracy" per descriure un sistema on la indústria farmacèutica exerceix una influència considerable sobre la salut, la política i la generació de coneixement a nivell global. Aquesta influència es manifesta a través de la valoració especulativa del capital financer, les consideracions bioètiques, els marcs legals i constitucionals, i les pràctiques filantròpiques.
  • Valor, política i coneixement imbricats: El llibre argumenta que el valor, la política i el coneixement no són entitats separades, sinó que estan profundament interconnectats i es constitueixen mútuament dins de la pharmocracy. L'anàlisi no busca definicions fixes d'aquests conceptes, sinó que examina les seves diverses articulacions en situacions específiques.
  • La importància del context i la conjuntura: L'autor emfatitza la necessitat de situar l'anàlisi de la pharmocracy en relació amb especificitats de lloc, història i esdeveniment, utilitzant la noció gramsciana de la conjuntura com a marc conceptual i metodològic. El llibre pren l'any 2005 com a punt d'entrada empíric a causa d'esdeveniments legislatius significatius a l'Índia que reflecteixen transformacions més amplies de les economies polítiques farmacèutiques.
  • Anàlisi a través de casos empírics indis: El llibre se centra en dos casos principals a l'Índia per analitzar la pharmocracy:
    • Els estudis clínics de les vacunes contra el virus del papil·loma humà (VPH) realitzats als estats d'Andhra Pradesh i Gujarat, on un escàndol públic va posar de manifest qüestions bioètiques i experimentals.
    • Les disputes de patents a l'Índia al voltant del fàrmac contra el càncer Gleevec (imatinib mesilat) desenvolupat per la companyia farmacèutica suïssa Novartis, on la judicialització va ser el vehicle principal de la política.
  • La lògica especulativa del capital financer: El capítol sobre valors especulatius explora la estructura de crisi de les economies farmacèutiques conseqüent a la seva operació sota les lògiques del capital financer. Es discuteixen mètodes de finançament especulatius com la securitització i la creació d'instruments financers negociables vinculats a múltiples projectes d'innovació biomèdica. Aquesta lògica financera té implicacions importants per al desenvolupament terapèutic i la generació de valor.
  • Valors bioètics i la subjectivitat experimental: El capítol sobre valors bioètics examina l'escàndol públic al voltant dels estudis de la vacuna contra el VPH a l'Índia. L'anàlisi se centra en com els valors ètics es negocien i es contesten en el context de la investigació clínica global, especialment pel que fa al consentiment informat, la causalitat dels efectes adversos i la subjectivitat dels participants en els experiments. Es destaca la construcció de la causalitat a través de diferents mecanismes d'informació (informes biomèdics vs. informes estatals) i els problemes de documentació inadequada dels esdeveniments adversos.
  • Valors constitucionals i la judicialització de la biomedicina: El capítol sobre valors constitucionals analitza les disputes de patents al voltant de Gleevec, un fàrmac considerat innovador per al tractament de la leucèmia mieloide crònica. Es detalla la negació de la patent a Novartis per part del Tribunal Suprem de l'Índia basant-se en la secció 3(d) de la Llei de Patents de l'Índia, que impedeix la patentació de "noves formes" de substàncies conegudes que no millorin significativament l'eficàcia terapèutica. Aquesta decisió es presenta com un exemple de com els tribunals indis utilitzen les flexibilitats de l'acord TRIPS per protegir la salut pública i promoure l'accés a medicaments essencials. Es contraposa aquesta postura amb la naturalització de l'autoritat de la patent en cultures judicials com la dels Estats Units.
  • Valors filantròpics i programes d'accés a medicaments: El capítol sobre valors filantròpics examina el Programa Internacional d'Assistència a Pacients amb Gleevec (GIPAP), un programa filantròpic de Novartis per proporcionar el fàrmac als pacients que no se'l poden permetre . L'anàlisi explora les complexitats i les controvèrsies d'aquests programes, incloent-hi qüestions de sostenibilitat, dependència i la seva relació amb les estratègies de monopoli de les companyies farmacèutiques . Es menciona un cas a l'Argentina que il·lustra les possibles problemàtiques d'aquests programes.
  • Valors liberals i la propietat intel·lectual global: El capítol final examina les tensions entre la salut pública i els règims de propietat intel·lectual, amb un focus en les negociacions del Trans-Pacific Partnership (TPP) . Es destaca com els interessos corporatius impulsen la monopolització a través d'acords comercials, sovint amb secret i sense una participació pública genuïna. Es contrasta aquesta visió amb la sensibilitat d'actors com Yusuf Hamied de Cipla, que històricament ha prioritzat l'accés a medicaments assequibles. Es discuteix l'impacte del Dunkel Draft i les transformacions en la llei de patents de l'Índia.
  • Conclusions sobre salut, responsabilitat i democràcia: La conclusió reflexiona sobre les conseqüències de les estructures politicoeconòmiques de la biomedicina global per a la salut i la democràcia. Es planteja la importància de pensar en la democràcia en termes de formes de responsabilitat i estructures de rendició de comptes. L'autor no ofereix solucions simples, sinó que busca comprendre el terreny de la política tal com es constitueix a través de les articulacions del valor i el coneixement.

En resum, "Pharmocracy" ofereix una anàlisi detallada de les complexes relacions entre la indústria farmacèutica, la política, el coneixement i els valors en el context de la biomedicina global, utilitzant casos de l'Índia com a finestra per a comprendre dinàmiques més amplies. El llibre convida a una reflexió crítica sobre l'impacte d'aquestes dinàmiques en la salut pública i la democràcia.




06 de maig 2025

Pharma, big pharma (30)

 Pharma and Profits: Balancing Innovation, Medicine, and Drug Prices

Llibre resumit amb IA

"Pharma and Profits: Balancing Innovation, Medicine, and Drug Prices" de John L. LaMattina ofereix una perspectiva interna i detallada sobre la indústria farmacèutica, explorant la complexa relació entre la innovació, el desenvolupament de medicaments i els preus dels fàrmacs. LaMattina, amb la seva experiència com a antic president de recerca i desenvolupament de Pfizer, desmitifica el funcionament intern de la indústria i argumenta a favor d'un equilibri entre la necessitat de beneficis per a la sostenibilitat i la importància d'assegurar l'accés als medicaments que salven vides.

Aquí teniu un resum dels punts clau del llibre:

  • El procés d'innovació farmacèutica és llarg, costós i arriscat: LaMattina detalla les nombroses etapes involucrades en el descobriment i desenvolupament d'un nou medicament, des de la investigació bàsica fins als assajos clínics i l'aprovació regulatòria. Subratlla els elevats costos associats a cada etapa i la gran taxa de fracàs dels candidats a fàrmacs, on només una petita fracció arriba finalment al mercat. Aquest risc significatiu justifica, segons l'autor, la necessitat de retorns substancials per a les empreses que tenen èxit.

  • Els beneficis són essencials per a la reinversió en R+D: LaMattina argumenta que els beneficis obtinguts per les companyies farmacèutiques són crucials per finançar la futura investigació i desenvolupament de nous tractaments. Sense la perspectiva de rendibilitat, la inversió en la descoberta de medicaments innovadors es reduiria dràsticament, afectant negativament la salut pública a llarg termini.

  • La complexitat de la fixació de preus dels medicaments: El llibre explora els factors que influeixen en el preu dels medicaments, incloent els costos de R+D, els beneficis esperats, el valor terapèutic, la competència del mercat i les negociacions amb les companyies d'assegurances i els sistemes de salut. LaMattina critica les narratives simplistes sobre els preus dels fàrmacs i defensa la necessitat d'una comprensió més matisada de les dinàmiques del mercat.

  • El paper de la regulació i la propietat intel·lectual: LaMattina discuteix la importància de les agències reguladores com la FDA per garantir la seguretat i l'eficàcia dels medicaments. També defensa el sistema de patents com un incentiu clau per a la innovació, ja que proporciona a les empreses un període d'exclusivitat per recuperar les seves inversions i obtenir beneficis abans que els medicaments genèrics puguin entrar al mercat.

  • La necessitat d'un diàleg constructiu i solucions equilibrades: LaMattina reconeix la preocupació pública sobre els preus dels medicaments i la importància de garantir l'accés als tractaments. No obstant això, adverteix contra polítiques de control de preus massa agressives que podrien desincentivar la innovació. En canvi, advoca per un diàleg constructiu entre la indústria, els governs, les companyies d'assegurances i els pacients per trobar solucions equilibrades que promoguin tant la innovació com l'accessibilitat.

  • Desmitificació de la indústria farmacèutica: L'autor busca oferir una visió més transparent i comprensiva de la indústria farmacèutica, desmuntant alguns dels mites i percepcions negatives que sovint l'envolten. Intenta humanitzar la indústria i mostrar la dedicació dels científics i professionals que treballen per desenvolupar nous medicaments.

En resum, "Pharma and Profits" ofereix una perspectiva informada i equilibrada sobre la indústria farmacèutica, argumentant que els beneficis són un component necessari per a la innovació i el desenvolupament de nous medicaments. Tot i reconèixer les preocupacions sobre els preus, LaMattina defensa la complexitat del sistema i la necessitat de trobar solucions que permetin a la indústria prosperar i continuar aportant avenços mèdics alhora que es garanteix l'accés als pacients.

PS. Tots els escrits de Lamattina.

PS. Tots els escrits de Pharma, big pharma.




05 de maig 2025

Les emocions en la formació de les preferències polítiques

Gestionar las emociones políticas

Llibre resumit amb IA

El llibre "Gestionar las emociones políticas" d'Antoni Gutiérrez-Rubí explora profundament la importància de les emocions en la política contemporània, argumentant que han estat ignorades o menystingudes per la política institucionalitzada, amb conseqüències significatives per a la democràcia i la comunicació política. L'autor proposa una nova mirada a la política que incorpori i gestioni les emocions per a connectar millor amb la ciutadania i impulsar canvis socials.

El llibre es presenta com una guia per entendre com les emocions ens constitueixen i com podem utilitzar-les per acostar-nos a la utopia i allunyar-nos de la distopia. La nova edició ampliada inclou reflexions sobre l'impacte de la pandèmia de la COVID-19 en la política i la ciutadania, on les emocions han guanyat terreny i protagonisme en una "societat del cansament". El pròleg de Jaime Durán Barba reflexiona sobre l'impacte de la tecnologia i la intel·ligència artificial, i destaca que allò propi dels humans són les emocions, i que un candidat que només ofereixi un pla racional pot perdre davant d'un robot. Subratlla la necessitat de pensar amb el cor i posar les emocions al servei de la utopia.

La presentació de Cristina Monge i Jorge Urdánoz emfatitza que la política democràtica es basa en la comunicació i la connexió emocional amb la ciutadania. Tot i que tradicionalment s'ha accentuat la racionalitat, ara se sap que les decisions tenen un component emocional crucial. Els autors destaquen la importància d'entendre l'atmosfera emocional en la política, que pot ser més rellevant que les opinions. Argumenten la necessitat d'un nou llenguatge polític que incorpori les emocions per abordar la desafecció i els miedos actuals.

La introducció assenyala el creixent descrèdit de la política i la desconfiança ciutadana, amb comportaments electorals marcats per la fragilitat i la indecisió, així com la irrupció d'outsiders. Es constata una percepció negativa de la política i la democràcia a Amèrica Llatina i una desconfiança similar cap als partits i el govern a Europa i Espanya. També es menciona un sesgo reaccionari per nostàlgia en gran part de la ciutadania europea. L'autor es pregunta si els models de partit actuals són eficients i constata que la política i les campanyes convencionals estan sent desbordades per noves formes de veure i comunicar la política, on allò micro, local i personal adquireix una nova rellevància, amb un paper clau per als sentiments, les emocions, les relacions i els valors. Es cita a Niall Ferguson parlant d'una "emocràcia" on les emocions prevalen sobre la raó.

La secció "Las emociones ignoradas" critica la dicotomia raó/emoció en política i la percepció que les emocions són superficials i distorsionen la política. L'autor argumenta que el cervell acaba pensant el que sentim. Es menciona que George W. Bush va guanyar eleccions per la connexió emocional que establia amb la gent. Es cita a Drew Westen afirmant que el cervell polític és un cervell emocional. També es destaca que les afinitats ideològiques tenen més a veure amb el cervell emocional que amb la raó, i que la identitat partidista és perdurable i difícil de modificar.

A "El cerebro perezoso", es descriu una "societat perezosa" atrapada per algoritmes i bombolles informatives, on la racionalitat electiva és substituïda per l'emocionalitat selectiva: votem el que sentim. L'efecte "like" està guanyant la batalla a l'efecte "think". Es qüestiona si s'està banalitzant la política i si l'efecte "like" és més rellevant que la proposta política. S'adverteix sobre la desconfiança cap als experts si es percep que imposen la seva agenda. Es remarca que les societats estan abrumades d'informació i reclamen simplicitat reconfortant, i que els cervells es resisteixen a la veritat, aferrant-se a les conviccions i emocions. Es menciona que prenem decisions amb menys informació del que creiem i que el cervell bloqueja la informació que contradiu les creences. La neuropolítica s'obre pas com a disciplina per comprendre el cervell dels ciutadans. Es plantegen els desafiaments ètics de la capacitat futura de llegir i manipular el cervell.

En "Volver a pensar con el corazón", es defensa la necessitat de noves idees i de no quedar atrapats per la "pereza política" basada en un racionalisme sense emoció. Es reclama més pensament emocional i menys inèrcia. L'autor suggereix que un líder polític contemporani hauria de tenir assessors com un poeta, un neuroquímic i un artista plàstic per treballar millor el discurs emocional.

A "La política de las emociones", es constata un renovat interès per les emocions en la comunicació política, fins i tot a Europa. Es menciona el treball de Frank Luntz ("Words That Work") i George Lakoff ("Don’t Think of an Elephant!") als Estats Units, que subratllen la importància de la percepció final del discurs polític. Es destaca la importància de la comunicació no verbal i la percepció pública dels polítics. Les paraules clau generen emocions, que són la comprensió. Es cita a Felipe González afirmant que "el socialisme és, sobretot, un sentiment" i que el lideratge consisteix a fer-se càrrec de l'estat d'ànim dels altres. "Emocionar-se i emocionar" es presenta com la clau. Es relaciona les visions polítiques amb els estils cognitius, amb els conservadors buscant ordre i els progressistes sent més tolerants amb l'ambigüitat. Estudis neurològics mostren diferències en l'activitat cerebral entre liberals i conservadors davant de situacions imprevistes. S'afirma que les paraules generen percepcions i les emocions guien les neurones. Es parla del "brand sense" per integrar els cinc sentits en la comunicació política. Es remarca que el 80% de la comunicació humana és no verbal i el 95% es realitza a través del subconscient, per la qual cosa la relació política ha de ser una experiència emocional. Alguns líders d'esquerra desconfien d'aquestes estratègies per ignorància. Es proposen quatre punts per a una política de les emocions: trobar les paraules que emocionen, viure la política amb passió, explorar el potencial cognitiu de les emocions i comprendre els mecanismes neurològics i sensorials.

En "Los tristes no ganan elecciones", es defensa la rialla com a aliada de la política emocional i el poder intel·ligent. Es repassa històricament la visió de la rialla en filòsofs com Galeno, Plató i Aristòtil, i en escriptors com Nietzsche i Umberto Eco, on la rialla sovint es veu com a subversiva al poder. Es relaciona la percepció estètica amb el coneixement i es menciona estudis sobre la importància de la simetria facial i la rialla en la generació de confiança. S'afirma que els tristos no poden liderar emocions positives ni infondre ànims col·lectius, i que el concepte "cuanto peor, mejor" és propi del pensament autoritari. Es destaca que els fanàtics no tenen sentit de l'humor. Es reivindica una mirada política i comunicativa a allò lúdic i festiu com a connexió emocional per al canvi i el progrés. La política que guanya contagia il·lusió, i l'ànim és energia mobilitzadora.

A "La política de las emociones: de los recuerdos a los momentos", es pren l'exemple de Kodak per il·lustrar com la política també ha de comprendre que el seu negoci són els moments i les emocions, no només les ideologies. Les emocions compartides digitalment permeten descobrir pulsions de fons dels electors. Es constata que experimentar les idees polítiques és més eficaç que només proclamar-les. Entendre les emocions profundes i els miedos és clau per a la política democràtica.

En "La democracia instantánea", es descriu com la immediatesa i la gran quantitat d'informació estan transformant la democràcia, amb reaccions que desplacen les reflexions i la reputació enfrontant-se al rànquing digital. Es llisten diversos impactes: acceleració de la transició entre pensar, dir i fer; pèrdua de relacions causals; lectura espasmòdica; la democràcia dels quatre anys sucumbint a la demanda dels quatre segons; i allò tàctic imposant-se sobre la planificació a llarg termini. L'economia de l'atenció transforma la democràcia en una política de l'atenció superficial i ràpida.

A "Micropolítica: explorando otros lenguajes, otra política", es constata un desgast de la política tradicional i un cansament ciutadà, amb un renovat interès per les emocions i les percepcions. Es valora la gestió de les emocions per transmetre missatges efectivament. La micropolítica obre oportunitats per canviar la comunicació política, centrant-se en allò petit, els detalls i les relacions personals. Es destaca la importància del discurs emocional per arribar al cor dels electors. El relat i la narració es presenten com a claus per mobilitzar i vincular emocionalment els ciutadans.

En "Tecnología emocional", es remarca que la gestió del cabal emocional és imprescindible per a qualsevol fase de l'acció política. L'univers emocional és el vestíbul del coneixement. Les tecnologies actuals permeten crear continguts multimèdia dinàmics per expressar idees i compartir experiències, dibuixant un univers de possibilitats per a l'exploració de les emocions en l'activisme. La creació d'ecosistemes emocionals facilita la personalització i la implicació dels ciutadans. La neuropolítica enriqueix les opcions de la comunicació política, considerant l'itinerari veure-sentir-pensar. Sense moments memorables, no hi ha opcions d'èxit polític. La política de les emocions reconeix el paper dels sentiments en el compromís polític. La construcció del "nosaltres" a través del discurs emocional pot regenerar la política. Les emocions són l'energia més potent per construir marcs d'interpretació política.

A "Las emociones movilizan, las pasiones desbordan", s'adverteix que si els demòcrates ignoren les emocions, seran els autoritaris els qui les explotaran. Es pren l'exemple de l'estratègia de la "ira" de Trump. La ira pot mobilitzar però no raonar, i no serveix a la política democràtica perquè no concep l'alternança. L'ús de l'insult és un símptoma de covardia i converteix la massa en turba. La política iracunda contagia i polaritza. Un estudi sobre la taxa de consum d'aigua a Irlanda demostra que les emocions dels ciutadans importen més que els arguments racionals sobre polítiques controvertides. La confiança en el govern influeix directament en l'acceptació de les mesures. La comunicació coherent i clara és essencial per a l'acceptació de les polítiques públiques. La confiança es perd fàcilment. Es destaca la importància de la narració per transmetre valors i idees, i per generar emocions que siguin recordades i compartides. La política ha de ser l'emoció de l'esperança.

En "Las campañas que vienen y vendrán", es constata que els ciutadans són més crítics i reactius, i el poder està canviant de mans. La publicitat ha perdut pes i es necessita més comunicació. La política i les campanyes actuals cediran a la micropolítica. Es llisten deu estratègies "micro" per a la nova praxi electoral: microidees, microrrastres, microsegmentació, microcomunicació, microevents, microaccions, microrreaccions, microrredes, microinfluències i microcandidat/a. Aquestes estratègies configuren un nou paradigma caracteritzat per sentiments, emocions, relacions, comunitats i valors. La proposta política ha de replantejar la seva estratègia amb un millor coneixement de l'emocional i neuronal, i considerar les "filosofies de vida". S'ha de comprendre la complementarietat entre allò cognitiu, emocional i vivencial.

L'epíleg reitera que la política no es pot reduir a l'Excel i que darrere dels números hi ha persones i emocions. Quan es perd el vincle emocional, es perd el vincle polític. Les emocions tenen cada vegada més pes en les decisions polítiques. La confiança és un indicador clau. Els indecisos mereixen respecte i tenen el seu propi ritme per decidir.

La "Coda" explora la relació entre les emocions, l'estómac i el cervell, amb evidències científiques sobre la influència del sistema nerviós entèric en l'estat d'ànim. Es menciona com el llenguatge popular reflecteix aquestes relacions. Els estats d'ànim són els autèntics estats d'opinió, i entendre les atmosferes és més rellevant que mesurar les opinions. La política democràtica ha de basar-se en la psicologia social i la neurociència. Si no s'entén el cor de la gent, els "xarlatans de l'estómac" entendran les seves tripes. La postdata afirma: "No és l'economia, són les emocions, estúpid!" i proposa un "remake": "No és l'economia, són les tripes, estúpid!".

Finalment, "Emociones artificiales" fa referència al llibre de Toni Aira ("La política de las emociones") i a la necessitat de trobar un equilibri entre emocionalitat i racionalitat. S'adverteix sobre l'ús d'emocions com la por, la ira i la nostàlgia per part de forces polítiques, i sobre els desafiaments de la intel·ligència artificial en la manipulació de les emocions i la posada en perill de la democràcia. Es destaca la capacitat de la IA per escrutar les emocions i la potencialitat de manipular l'opinió pública. Es reclama una legislació per protegir la democràcia davant d'aquests reptes.

El llibre conclou amb una bibliografia extensa que inclou obres de diversos autors relacionats amb la política, les emocions, la comunicació i la neurociència.



04 de maig 2025

El nom dels diagnòstics

The Age of Diagnosis: How Our Obsession with Medical Labels Is Making Us Sicker 

Llibre resumit amb IA.

El llibre "The Age of Diagnosis: How Our Obsession with Medical Labels Is Making Us Sicker" de Suzanne O'Sullivan, publicat el 2025, explora com la nostra creixent obsessió amb les etiquetes mèdiques està impactant negativament la nostra salut.

L'"Author’s note" indica que totes les històries del llibre són reals, relatades tal com van ser explicades a l'autora, editades per la seva longitud però no pel seu contingut. 

La secció de "Contents" enumera els capítols del llibre:

  • Introduction: Estableix el tema central del llibre, la nostra societat obsessionada amb el diagnòstic i les seves possibles conseqüències negatives.
  • ONE Huntington’s Disease: Aquest capítol examina com se sent viure amb el coneixement d'una malaltia incurable i desafiarà la suposició que saber sempre és millor que no saber. Es menciona un millor test per a la malaltia de Huntington. Es parla de les actituds de les persones en risc envers les proves predictives. També s'aborda l'experiència del Consorci de Predicció de Huntington del Regne Unit. Es fa referència a la percepció dels símptomes des d'una perspectiva de processament predictiu. Es mencionen les directrius internacionals per al tractament de la malaltia de Huntington. També es tracta la depressió i la ideació suïcida després de les proves predictives. Es cita un cas innovador d'una dona que va heretar la malaltia i va demandar els metges. Finalment, es menciona la discriminació genètica per part de les companyies d'assegurances a Aotearoa Nova Zelanda.
  • TWO Lyme Disease and Long Covid: Aquest capítol analitza la malaltia de Lyme i el Long Covid, destacant que ambdues van començar amb campanyes liderades per pacients i s'han vist envoltades de controvèrsia. La lliçó és que les proves no són tan precises com pensem i que el diagnòstic és subjectiu, susceptible a errors, explotació i pressió social. Es fa referència a la història d'una pionera de la malaltia de Lyme, Polly Murray. També es mencionen les directrius del NICE sobre la malaltia de Lyme. Es proporcionen dades de vigilància de la malaltia de Lyme dels CDC. Es discuteixen les "guerres de Lyme". Es parla del tractament i la intervenció per a la malaltia de Lyme segons els CDC i les directrius del NICE. Es destaca la importància de les directrius actuals per al diagnòstic de laboratori de la malaltia de Lyme. Es fa menció de la malaltia de Lyme al Regne Unit. Es cita un cas judicial relacionat amb la malaltia de Lyme. Es fa referència a un article de Forbes titulat "Lyme Inc.". Es menciona el sobrediagnòstic de la malaltia de Lyme i el tractament antimicrobià innecessari. També es posa en relleu la necessitat de tenir precaució amb els falsos positius en les proves diagnòstiques de la malaltia de Lyme. Es tornen a citar dades de vigilància dels CDC. Es parla de la malaltia associada a la picada de paparres a Austràlia. També es mencionen les estadístiques de l'Associació de la Malaltia de Lyme d'Austràlia. Es defineix la "malaltia de Lyme crònica" segons l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses. Es fa una valoració crítica de la "malaltia de Lyme crònica" al New England Journal of Medicine. Es menciona un article de The Atlantic sobre la durada del Covid-19. També es fa referència a un article del British Medical Journal sobre el "Long Covid". Es cita un article de Social Science & Medicine sobre com i per què els pacients van crear el Long Covid. Es proporciona una visió general del Long Covid a Diabetology & Metabolic Syndrome. Es menciona una opinió sobre els orígens dubtosos del Long Covid. Es citen símptomes post-Covid-19 dos anys després de la infecció per SARS-CoV-2 a JAMA Network Open. Es fa referència a una avaluació post-Covid-19 en un servei clínic especialitzat al BMJ Open Respiratory Research i a factors de risc per al Long Covid a Nature Communications. També es parlen dels mecanismes, els factors de risc i la gestió del Long Covid al British Medical Journal. Es menciona un article de The Atlantic titulat "What Not to Ask Me About My Long Covid". Es defineix la condició post-Covid-19 (Long Covid) per l'OMS. Es cita la prevalença de símptomes persistents després de la infecció per coronavirus (COVID-19) al Regne Unit per l'Oficina d'Estadístiques Nacionals. Es menciona una estimació dels CDC sobre el nombre d'adults nord-americans que han tingut Long Covid. Es considera la hipòtesi dels mecanismes psicològics en el Long Covid al Journal of Psychosomatic Research i es proposa una nova hipòtesi sobre el Long Covid com a trastorn de símptomes somàtics funcionals. També s'exploren els símptomes del Long Covid en un estudi de cohort en línia a Open Forum Infectious Diseases i les associacions entre la depressió, l'ansietat i el risc de condicions post-COVID-19 a JAMA Psychiatry. Es fa referència als factors de risc associats a la condició post-COVID-19 en una revisió sistemàtica i metaanàlisi a JAMA Internal Medicine i a un anàlisi del NIH RECOVER program. S'estudia la prevalença i les característiques associades a la condició post-COVID-19 entre adolescents i adults joves no hospitalitzats a JAMA Network Open. S'explora retrospectivament la solitud en nens i joves durant la pandèmia de COVID-19 a Anglaterra en un estudi CLoCk. Es mencionen els factors de risc per a l'empitjorament de la càrrega de símptomes somàtics durant la pandèmia de COVID-19. Es qüestiona l'evidència que els "microcoàguls" causin la síndrome post-COVID-19 i si la plasmaferesi està justificada. Es discuteixen les possibles causes i conseqüències de la dispnea en la síndrome post-COVID després d'infeccions lleus per COVID-19. Es presenta un estudi longitudinal de les seqüeles i la immunitat de la COVID-19. S'explora la comorbiditat del Long Covid i els trastorns psiquiàtrics després d'una hospitalització per COVID-19 a Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry. Es fa una metaanàlisi dels símptomes persistents després de la infecció per SARS-CoV-2 entre nens i joves a Journal of Infection. Es tornen a citar les associacions entre la depressió, l'ansietat i el risc de condicions post-COVID-19 a JAMA Psychiatry i es relaciona el Long Covid amb la malaltia mental a Slate.
  • THREE Autism: Aquest capítol tracta sobre l'autisme. Es proporcionen dades i estadístiques sobre el trastorn de l'espectre autista dels CDC. Es cita un expert internacional que qualifica de "fantasia" la idea que el 5% dels nens d'Irlanda del Nord siguin autistes. Es fa referència a les edicions DSM-3 i DSM-4. Es discuteixen les implicacions dels criteris DSM-5 proposats per als trastorns de l'espectre autista. Es parla de la prevalença de l'autisme (inclosa la síndrome d'Asperger) en nens en edat escolar a Irlanda del Nord i es compara amb altres països. S'examina la relació home-dona en el trastorn de l'espectre autista a través d'una revisió sistemàtica i metaanàlisi. També s'explora qualitativament l'experiència femenina de l'autisme. Es presenta evidència d'un augment dels diagnòstics registrats de trastorns de l'espectre autista a Gal·les. Es menciona que Elon Musk va revelar que té Asperger a Saturday Night Live i que Sir Anthony Hopkins considera el seu diagnòstic d'autisme com una "etiqueta elegant". S'estudien els trets autistes a la població general en un estudi de bessons. Es torna a citar l'exploració qualitativa de l'experiència femenina de l'autisme. Es fa referència a l'article de Leo Kanner sobre les pertorbacions autístiques del contacte afectiu. Es parla de la notificació d'esdeveniments adversos en la investigació d'intervencions per a nens autistes petits. Es comparen l'autodeterminació entre estudiants amb autisme, discapacitat intel·lectual i dificultats d'aprenentatge. Es fa una revisió teòrica i integradora de les profecies autocomplertes. S'examina si l'autisme està sobrediagnosticat en un editorial del Journal of Child Psychology and Psychiatry. Es proporcionen dades sobre l'ansietat i la depressió en nens dels CDC. Es presenta un augment de la mala salut i la inactivitat econòmica a causa de malalties de llarga durada al Regne Unit. Es menciona que un de cada cinc nens i joves tenien un trastorn mental probable el 2023. Es parla de les llistes d'espera per a les avaluacions d'autisme i TDAH. Es torna a citar l'editorial sobre si l'autisme està sobrediagnosticat. Es revela que alguns centres del NHS tenen el doble de probabilitats de diagnosticar adults com a autistes. Es menciona un metge que va ajudar a ampliar l'espectre autista i que "lamenta molt" el sobrediagnòstic. S'analitza l'abast i la precisió de la informació sobre l'autisme a TikTok. Es revela el diagnòstic d'autisme de Tallulah Willis i Melanie Sykes diu que "celebra" el seu diagnòstic d'autisme. Es pregunta si Bill Gates té autisme. Es pregunta si Tim Burton té autisme o Asperger. Es mencionen persones famoses amb autisme. Robbie Williams "creu que té la síndrome d'Asperger". Es diu que l'augment de l'autisme fa que el diagnòstic sigui "sense sentit". Es mencionen les preocupacions sobre Spectrum 10K, un estudi sobre la genètica de variants comunes de l'autisme. Agatha diu que li frustra que el discurs sobre l'autisme estigui dominat per la veu suau, amb conseqüències en serveis i finançament per a nens com Elijah. S'esmenta que Elijah, severament autista i no verbal, va rebre suport en una escola ordinària, cosa que va agrair la seva família. Es distingeix entre dir a un nen amb dificultats lleus que té un cervell neurodesenvolupamentalment anormal i els adults que ja han après les seves fortaleses.
  • FOUR The Cancer Gene: Aquest capítol se centra en els gens relacionats amb el càncer. Es proporcionen dades sobre el BRCA Exchange. S'explica que no totes les variants dels gens BRCA augmenten el risc de càncer. Es detallen els riscos per a les persones amb mutacions BRCA segons Ovarian.org.uk. Es parla de la cirurgia per reduir el risc de càncer de mama. S'analitzen les implicacions psicològiques immediates de les mastectomies de reducció de risc en dones amb alt risc de càncer de mama. Es presenta un marc de consell per a portadores de BRCA1/2 i PALB2 que consideren la mastectomia de reducció de risc. Es discuteixen els riscos no cancerosos en persones amb mutacions BRCA després de la salpingo-ooforectomia bilateral de reducció de risc. Es mencionen el sobrediagnòstic i el sobretractament en medicina. Es parla del sobrediagnòstic en atenció primària i del sobrediagnòstic de tumors de tiroide de baix risc amb imatges zeloses. S'analitza una anàlisi secundària de l'assaig clínic aleatoritzat CAP sobre el cribratge de l'antigen prostàtic específic i la mortalitat per càncer de pròstata a 15 anys. Es discuteix el sobrediagnòstic en el cribratge de melanoma. S'estima el sobrediagnòstic de càncer de mama després de la mamografia de cribratge en dones grans als Estats Units. Es fa referència a una revisió Cochrane sobre el cribratge de càncer de mama amb mamografia. S'avalua l'impacte del programa de cribratge de mama en la incidència de càncer de mama a Anglaterra. S'estima la vida guanyada amb les proves de cribratge de càncer en una metaanàlisi d'assaigs clínics aleatoritzats. Es mostren tendències internacionals en l'adopció d'estratègies de reducció del risc de càncer en dones amb una mutació BRCA1 o BRCA2. Es descriuen les mastectomies de reducció de risc i els resultats psicosocials després de diverses estratègies de gestió del risc en dones amb un risc familiar augmentat de càncer de mama. Es parla de la satisfacció reportada per les pacients després d'operacions profilàctiques de la mama. Es tornen a citar les tendències internacionals en l'adopció d'estratègies de reducció del risc de càncer en dones amb una mutació BRCA1 o BRCA2. S'avalua la patogenicitat, la penetrància i l'expressivitat de variants putatives causants de malalties en un context poblacional. Es descriu què són les proves d'ancestralitat genètica i per què són importants. Es mencionen qüestions ètiques associades a les proves genètiques directes al consumidor. Es fa referència a les proves genètiques directes al consumidor al British Medical Journal. Es diu que les expectatives realistes són clau per obtenir els beneficis de les puntuacions poligèniques. S'analitzen els canvis de comportament i les respostes psicològiques després de rebre resultats de proves genètiques directes al consumidor. Es pregunta si les proves genètiques són útils per predir el càncer al The Guardian. Es compara l'impacte de diferent terminologia per al carcinoma ductal in situ en la preocupació i les preferències de tractament de les dones. Es parla dels resultats de la vigilància activa per al carcinoma ductal in situ i de la vigilància activa per al càncer de pròstata. Es pregunta què ens fa tanta por del sobrediagnòstic al British Medical Journal. Judith va "fer clic, clic, clic" quan va enviar la seva mostra de saliva per a l'anàlisi genètica sense prestar atenció a la informació sobre la necessitat de buscar consell mèdic.
  • FIVE ADHD, Depression and Neurodiversity: Aquest capítol examina el TDAH, la depressió i la neurodiversitat. Es proporciona la prevalença general del TDAH. Es qüestionen les tendències diagnòstiques del TDAH: augment de reconeixement o sobrediagnòstic?. S'analitzen els diagnòstics i les receptes de TDAH a l'atenció primària del Regne Unit entre 2000 i 2018. Es demana més atenció i suport i menys enfocament en el diagnòstic del trastorn per dèficit d'atenció/hiperactivitat (TDAH) en nens. S'estudia la prevalença del TDAH en nens, adolescents i adults a la regió de l'Orient Mitjà i el nord d'Àfrica. Es calcula que aproximadament 1 de cada 20 adults podria tenir un trastorn normalment associat amb l'escola primària. Les sol·licituds d'avaluació de TDAH i autisme en adults són bloquejades pel sistema de cribratge del NHS. Es presenta una revisió sistemàtica i metaanàlisi sobre l'edat relativa en el trastorn per dèficit d'atenció/hiperactivitat i el trastorn de l'espectre autista. Es diu que l'efecte de la data de naixement tardana en el trastorn per dèficit d'atenció/hiperactivitat és comú en jurisdiccions internacionals amb alta i baixa prescripció. S'estudia la variació geogràfica en el TDAH: reflecteixen els diagnòstics els nivells de símptomes?. Es presenta la prevalença estatal del diagnòstic i el tractament del TDAH entre 2016 i 2019 segons els CDC. S'examina la comorbiditat psiquiàtrica en el trastorn per dèficit d'atenció/hiperactivitat en adults. Es defineix què és el TDAH, els seus símptomes, subtipus i tractaments. Es proporciona informació general sobre què és el TDAH. Es discuteix la genètica del TDAH: què hauria de saber el metge?. Es menciona una entrevista amb Judy Singer sobre la neurodiversitat. Es presenta un augment de set vegades en les receptes de TDAH en adults en 10 anys. Malgrat un augment de deu vegades en les receptes de TDAH a Nova Zelanda, encara hi ha molts neozelandesos que no reben tractament. S'analitzen les tendències en les característiques dels destinataris de nous estimulants amb recepta entre 2010 i 2020 als Estats Units. Es pregunta si estem ajudant o perjudicant amb el trastorn per dèficit d'atenció/hiperactivitat. Es revisa la metilfenidat d'alliberament prolongat per al trastorn per dèficit d'atenció/hiperactivitat (TDAH) en adults. Es presenta una revisió sistemàtica de la teoria de la serotonina de la depressió. Una metaanàlisi mostra que la diferència entre els antidepressius i el placebo només és significativa en la depressió severa. Es proporciona una declaració de posició sobre els antidepressius i la depressió del Royal College of Psychiatrists. Es pregunta sobre l'eficàcia dels antidepressius. Es torna a citar que un de cada cinc nens i joves tenien un trastorn mental probable el 2023. S'observen patrons temporals en la incidència anual registrada de trastorns mentals comuns durant dues dècades al Regne Unit. Es discuteixen els pros i els contres de l'impacte de les xarxes socials en la salut mental. S'analitza l'ús de mitjans digitals i la salut mental dels adolescents durant la pandèmia de Covid-19. S'estudia l'impacte longitudinal de l'ús de les xarxes socials en la salut mental dels adolescents del Regne Unit. Es presenta una perspectiva de causalitat inversa sobre si l'ús de les xarxes socials augmenta els símptomes depressius. S'analitza la relació entre les xarxes socials i l'augment dels problemes de salut mental. S'entrevista a una investigadora de la Universitat de Cambridge sobre la salut mental i les xarxes socials. Es presenta el "power threat meaning framework" de la British Psychological Society. La identitat de la malaltia es considera un nou predictor de l'ús de l'atenció mèdica en adults amb cardiopaties congènites. Es fa una revisió de la literatura sobre la relació entre la identitat de la malaltia i els resultats de recuperació en adults amb malalties mentals greus. Es tornen a citar articles sobre el Long Covid. Es presenta una perspectiva del cicle vital del trastorn per dèficit d'atenció/hiperactivitat. Es discuteixen les profecies autocomplertes en un article de Psychological Review. Es presenta una tesi doctoral sobre l'eficàcia i les percepcions de les adaptacions acadèmiques per a estudiants universitaris amb TDAH. S'analitzen les adaptacions educatives per a nens i adolescents amb trastorn per dèficit d'atenció/hiperactivitat. S'avalua l'impacte dels programes de cribratge i intervenció precoç basats en l'escola per al TDAH en els resultats dels nens i l'accés als serveis. Es fa una metarevisió del tractament farmacològic i no farmacològic d'adults amb TDAH. Es discuteix el tractament del TDAH amb suggestió, neurofeedback i terapèutica amb placebo. S'estudia la gravetat del trastorn per dèficit d'atenció/hiperactivitat, el diagnòstic i el rendiment acadèmic posterior en una mostra nacional. Anna sent que la seva lluita amb el TDAH ha estat invalidada pel seu diagnòstic tardà i la percepció que només es diagnostiquen els casos severs.
  • SIX Syndrome Without a Name: Aquest capítol tracta sobre les síndromes sense nom. Es menciona el Projecte 100.000 Genomes. Es tornen a citar dades del BRCA Exchange. Es fa referència a la història d'Abigail. Es parla de l'estudi GUARDIAN. Es proporciona informació sobre BabyScreen+ del Murdoch Children’s Research Institute. Es presenten perspectives d'experts en malalties rares sobre la seqüenciació del genoma neonatal. Es discuteix un diàleg públic per informar l'ús de proves genòmiques més àmplies com a part del cribratge neonatal per identificar la fibrosi quística. Es pregunta si el cribratge del genoma neonatal és un pas massa llunyà al Pharmaceutical Journal. Es proporciona informació sobre les proves prenatals no invasives (NIPT) del NHS Inform i la Cleveland Clinic. Es mencionen preocupacions ètiques sobre les proves prenatals no invasives (NIPT) en el sector sanitari privat i sobre les proves prenatals no invasives: qüestions ètiques. Es tornen a citar preocupacions sobre les proves prenatals no invasives (NIPT) en el sector sanitari privat. Es fa una verificació de fets sobre les proves prenatals no invasives (NIPT) per a la síndrome de Down. Es presenta la implementació nacional de les proves prenatals no invasives de genoma complet com a prova de cribratge de primer nivell als Països Baixos. Es tracta la cara canviant de les proves diagnòstiques invasives en l'era de l'ADN lliure de cèl·lules. Es presenta una enquesta sobre les polítiques de cribratge prenatal a Europa per a malformacions estructurals i anomalies cromosòmiques. Es pregunta si el 90% dels nadons amb síndrome de Down a Gran Bretanya són avortats. S'analitza l'associació entre les taxes de diagnòstic de síndrome de Down als estats amb lleis d'avortament més restrictives. Es torna a citar un article del New York Times sobre la manca de precisió de les proves prenatals que alerten de trastorns rars. La prova NIPT és ràpida, fàcil i més precisa que el cribratge combinat tradicional, però la seva reputació de rapidesa i seguretat preocupa les comunitats de persones amb discapacitat. L'amniocentesi, tot i ser lenta i arriscada, dóna temps als pares per reflexionar, mentre que la NIPT, com a anàlisi de sang ràpida i segura, podria convertir-se en una rutina mèdica difícil de refusar, amb el risc que la medicina elimini la diferència i estigmatitzi la discapacitat. Els resultats genètics són complexos i la seva interpretació no pot fer-se només per ordinador, depenent de la qualitat del metge. En la pràctica de l'autora amb trastorns cerebrals rars en adults, una variant d'incert significat no es comunica automàticament al pacient si es considera ininterpretable, mantenint-se en revisió periòdica. És possible que moltes persones estiguin rebent informació incerta com a fet. Quan es mira l'historial mèdic d'Henry, la seva variant genètica es llista com a diagnòstic amb tanta certesa que sembla que ha de ser declarada i afectarà la resta de la seva vida, tot i que el genetista no sabia què significava. L'autora sovint veu variants d'incert significat llistades com a diagnòstics en les notes mèdiques, on arrelen i poden no desaparèixer mai, fins i tot si es demostra que no tenen significat. Judith va admetre que no va prestar atenció a la recomanació de buscar consell mèdic abans de fer-se una prova genètica directa al consumidor, atreta per uns personatges "monos" i una aparença tecnològica nova.
  • Conclusion: Aquesta secció torna a parlar dels pacients de l'autora i de la raó per la qual va voler escriure aquest llibre. Es menciona l'auge de nous diagnòstics en els darrers trenta anys, com la síndrome d'Ehlers-Danlos hipermòbil i la síndrome de taquicàrdia ortostàtica postural. Es pregunta d'on van sorgir aquests diagnòstics i si s'estan utilitzant per patologitzar canvis ordinaris en cossos en creixement. Estem desenvolupant sistemàticament etiquetes per explicar cada imperfecció i diferència corporal, fent que sigui difícil per a qualsevol persona a qualsevol edat considerar-se perfectament sana. Es presenta una enquesta sobre la hipermobilitat articular en estudiants universitaris. Es defineix què és la síndrome d'Ehlers-Danlos. Es presenta la prevalença diagnosticada de la síndrome d'Ehlers-Danlos i el trastorn de l'espectre d'hipermobilitat a Gal·les. Es fa referència a les síndromes d'Ehlers-Danlos i els trastorns de l'espectre d'hipermobilitat. Es diu que la Covid-19 augmenta la prevalença de la síndrome de taquicàrdia ortostàtica postural. Es presenta una actualització sobre la síndrome de taquicàrdia postural i el Long COVID. Es proporcionen dades clau sobre l'osteoartritis de l'Organització Mundial de la Salut. S'estudia la càrrega global de l'osteoartritis en adults de 30 a 44 anys. Es diu que dues cinquenes parts de les persones tenen dolor crònic als 40 anys. Es relaciona el condicionament per por com a mecanisme patogènic en la síndrome de taquicàrdia postural. Es fa referència a la idea de "fer persones" d'Ian Hacking. Es vincula la hipermobilitat articular amb la neurodivergència, la disautonomia i el dolor. Es relaciona l'autisme amb les síndromes d'Ehlers-Danlos/trastorns de l'espectre d'hipermobilitat. Es discuteix el tractament del TDAH amb suggestió. Es mencionen proves i procediments innecessaris en el sistema de salut. Es presenta una breu història de la medicina lenta. Es relaciona la renda amb el sobrediagnòstic de càncer. Es calculen els costos i els possibles estalvis del malbaratament en el sistema de salut dels EUA. Es presenta evidència de l'ús excessiu de serveis mèdics a tot el món. Es pregunta si el NHS està oferint massa coses equivocades. S'analitza l'ampliació de la definició de factor de risc o malaltia com a motor del sobrediagnòstic. Es torna a citar l'"epidèmia de prediabetis". Es qüestiona l'etiqueta de "prediabetis".

En resum, "The Age of Diagnosis" qüestiona la nostra creixent dependència de les etiquetes mèdiques, explorant com aquesta obsessió pot conduir al sobrediagnòstic, a la generació d'ansietat innecessària i a la patologització d'experiències humanes normals. A través d'una varietat d'històries de casos i anàlisis de diferents condicions mèdiques, el llibre convida els lectors a considerar els límits i els possibles perjudicis d'un enfocament excessivament medicalitzat de la salut.




03 de maig 2025

Pharma, big pharma (29)

Deadly Monopolies. The Shocking Corporate Takeover of Life Itself–And the Consequences for Your Health and Our Medical Future

Resumit amb IA

El llibre "Deadly Monopolies: The Shocking Corporate Takeover of Life Itself, and the Consequences for Your Health and Our Medical Future" de Harriet A. Washington, publicat el 2011, ofereix una exploració en profunditat de la manera en què la indústria farmacèutica està manipulant la societat i el nostre món, amb conseqüències per a la salut i el futur mèdic.

La "Introducció: Patents, Profits, and the High Cost of Living" comença amb una anècdota personal de l'autora sobre la publicació d'un llibre per una amiga que havia superat una malaltia greu gràcies a un trasplantament de medul·la òssia. Aquesta experiència emmarca la importància dels avenços mèdics. La introducció també fa referència a la novel·la de Sinclair Lewis de 1925, "Arrowsmith", que il·lustra la tensió entre la recerca científica pura i la comercialització, amb l'exemple d'un científic que accepta treballar per a una companyia farmacèutica per necessitats econòmiques. Un altre exemple destacat a la introducció és la història d'una dona anomenada Heather (nom canviat per protegir la seva privadesa) que depèn del medicament Mysoline per prevenir les convulsions i la dificultat que experimenta quan el seu pla d'assegurança augmenta dràsticament el cost del medicament, posant en perill la seva salut i capacitat de funcionar. Aquests exemples il·lustren el tema central del llibre: com les motivacions de patents i beneficis en la indústria farmacèutica poden tenir un impacte directe i perillós en la vida de les persones.

El llibre es divideix en 9 capítols:

  • Capítol 1: A NEW LEASE ON LIFE (Una nova oportunitat de vida) probablement explora els avenços en la medicina i la biotecnologia i com les patents juguen un paper en aquestes innovacions.
  • Capítol 2: THE HIGH COST OF LIVING (L'alt cost de la vida) segurament aprofundeix en els aspectes econòmics de la indústria farmacèutica, examinant els factors que contribueixen a l'elevat cost dels medicaments i el seu impacte en els pacients, com es veu en la història de Heather.
  • Capítol 3: HITTING THE BRAKES (Frenant) podria tractar sobre els obstacles i les limitacions en el desenvolupament i l'accés a nous tractaments, possiblement explorant casos on la recerca prometedora es veu frenada per qüestions de patents o falta de rendibilitat. Per exemple, menciona un assaig clínic als EUA amb PI-88.
  • Capítol 4: POISON PILLS (Píndoles verinoses) és un títol suggestiu que podria investigar els riscos i els efectes secundaris dels medicaments, així com les qüestions ètiques relacionades amb la seva aprovació i comercialització. Per exemple, menciona el fàrmac Rezulin i la seva comercialització, incloent el focus en metges amb molts pacients hispans amb alta incidència de diabetis. També es menciona la pràctica de companyies com Wyeth d'instruir escriptors fantasma per "mitigar els riscos percebuts de càncer de mama associat a hormones" i promoure usos no provats de medicaments.
  • Capítol 5: GENE PATENTS (Patents de gens) es centra específicament en la patentabilitat del material genètic, un tema polèmic amb implicacions significatives per a la recerca i el desenvolupament de proves i teràpies genètiques.
  • Capítol 6: LIQUID ASSETS, LETHAL RISKS (Actius líquids, riscos letals) podria abordar la comercialització de teixits i fluids biològics humans, així com els riscos ètics i de consentiment associats a la seva utilització en la recerca i el desenvolupament comercial. Per exemple, es menciona l'assaig de PolyHeme, un substitut de la sang, i les qüestions de consentiment informat i potencial "biomedical redlining" en dirigir les proves a barris amb majoria de residents negres i hispans.
  • Capítol 7: A TRAFFIC IN TISSUES (Un tràfic de teixits) probablement continua explorant les qüestions ètiques, legals i econòmiques relacionades amb la propietat i l'ús de teixits humans en la investigació i la indústria. Es menciona el cas de John Moore i la resolució judicial que va dictaminar que no tenia drets de propietat sobre els seus teixits extirpats. També es descriu el cas del Dr. Robert Catalona i la seva disputa amb la Washington University sobre la propietat de les mostres de sang i teixit prostàtic dels seus pacients.
  • Capítol 8: BIOCOLONIALISM (Biocolonialisme) possiblement examina la bioprospecció i l'apropiació de recursos biològics i coneixement tradicional de comunitats indígenes i països en desenvolupament per a fins comercials, sense una compensació o un benefici compartit adequat. Es menciona el cas de la granota verinosa amazònica Phyllomedusa bicolor i com científics van obtenir patents sobre els seus components utilitzats per comunitats indígenes. També es cita el cas de la patent de l'arbre de Neem.
  • Capítol 9: THE LABORATORY OF THE WEST (El laboratori d'Occident) podria analitzar les pràctiques de recerca i assajos clínics realitzats en països en desenvolupament, plantejant qüestions ètiques sobre el consentiment informat, els estàndards de cura i l'explotació de poblacions vulnerables. Es menciona el cas de Pfizer a Nigèria amb el fàrmac experimental Trovan durant una epidèmia de meningitis, on es van plantejar seriosos dubtes sobre el consentiment informat i el tractament rebut pels nens.

El llibre conclou amb un EPILOGUE: BACK TO THE FUTURE? (Epíleg: Tornar al futur?), que presumiblement reflexiona sobre les qüestions plantejades al llarg del llibre i proposa possibles vies a seguir per a un sistema de recerca mèdica i atenció sanitària més just i equitatiu.




PS. Infografia del dia. R+D al món



02 de maig 2025

Pharma, big pharma (19)

Drugs, Money, and Secret Handshakes

Llibre resumit amb IA

El llibre "Drugs, Money, and Secret Handshakes: The Unstoppable Growth of Prescription Drug Prices" de Robin Feldman, publicat el 2019 per Cambridge University Press, ofereix una anàlisi detallada de les complexes estructures d'incentius que condueixen a l'augment imparable dels preus dels medicaments amb recepta als Estats Units.

Feldman argumenta que el sistema farmacèutic està ple d'incentius perversos de presa de beneficis que beneficien a una àmplia gamma d'actors, inclosos metges, clíniques, hospitals, gestors de beneficis de farmàcia (PBMs), companyies farmacèutiques de marca, plans de salut, programes d'assistència al pacient i grups de defensa dels pacients. Els fluxos de pagament estan estructurats de manera que els preus més alts beneficien els intermediaris que haurien de ser els vigilants dels pacients. A causa d'aquestes estructures d'incentius, els medicaments de preu més alt reben un tractament de reemborsament més favorable, i els pacients són dirigits cap a medicaments més costosos.

El llibre revela que, malgrat el secretisme extrem de la indústria, s'han filtrat detalls a través de documents judicials, informes governamentals, informes als accionistes, accions estatals de Medicaid i informes d'iniciats de la indústria. A partir d'aquestes fonts originals, Feldman presenta una imatge completa de les estructures d'incentius perverses.

L'Introducció estableix el problema de l'augment dels preus dels medicaments i el dany que causa als consumidors i als contribuents. També anticipa que el llibre proposa enfocaments per alinear millor els incentius i analitza les deficiències d'algunes propostes populars.

El llibre s'estructura en sis capítols principals:

  • Capítol 2: The Landscape (El Panorama) descriu l'abast de l'augment dels preus i els efectes econòmics.
  • Capítol 3: Pharmacy Benefit Managers and Insurers (Gestors de Beneficis de Farmàcia i Asseguradores) explica com les estructures d'incentius dels PBMs i les companyies d'assegurances impulsen els preus a l'alça. El llibre detalla la manca de transparència en les transaccions de preus dels medicaments, on la informació sobre el preu per unitat i els descomptes (rebates) sovint es troba oculta en contractes complexos. Els plans de salut poden tenir dificultats per obtenir i interpretar aquesta informació. Els PBMs negocien rebaixes amb les companyies farmacèutiques i, a canvi d'aquests pagaments de "persuasió", poden situar els productes de les companyies en una posició avantatjosa al seu formulari o fins i tot excloure completament els medicaments competidors. Es menciona que els PBMs poden beneficiar-se de la diferència entre el preu negociat i les tarifes de reemborsament.
  • Capítol 4: Pharmacies, Doctors, and Patient Groups (Farmàcies, Metges i Grups de Pacients) examina com les estructures d'incentius per a aquests actors també contribueixen a l'augment dels preus. Es discuteix com els PBMs i les companyies farmacèutiques poden utilitzar dades per influir en els hàbits de prescripció dels metges, afavorint potencialment medicaments més cars. També s'aborda el paper dels grups de defensa dels pacients, que poden rebre donacions de les companyies farmacèutiques, creant possibles conflictes d'interès.
  • Capítol 5: May Your Drug Price Be Ever Green (Que el Preu del Teu Medicament Sigui Sempre Verd) explora el marc més ampli en què les companyies farmacèutiques mantenen fora els competidors de preu més baix, demostrant que, en el procés, les companyies reutilitzen i readapten principalment medicaments antics en lloc de crear-ne de nous. Aquest concepte es coneix com a "evergreening", que inclou estratègies com l'addició de patents secundàries per a canvis menors en els medicaments (com la dosificació o els sistemes de distribució), l'addició de codis d'ús a les patents i l'explotació d'exclusivitats reguladores com l'exclusivitat per a medicaments orfes. El simple fet d'enumerar una patent a l'Orange Book (llista de la FDA de medicaments aprovats i patents relacionades) pot bloquejar o retardar la competència, fins i tot si aquesta patent no cobreix realment el medicament. El capítol presenta una anàlisi empírica de més d'una dècada de dades de la FDA per estudiar aquestes estratègies. La recopilació i anàlisi d'aquest conjunt de dades va requerir un esforç considerable a causa de la manca de transparència de la indústria. El conjunt de dades s'ha posat a disposició del públic per a futures investigacions.
  • Capítol 6: Solutions (Solucions) suggereix com començar a reorientar els incentius de la indústria amb els interessos de la societat.

En resum, "Drugs, Money, and Secret Handshakes" ofereix una investigació exhaustiva i basada en evidències de les forces econòmiques i les complexes relacions que impulsen l'augment dels preus dels medicaments amb recepta, destacant la manca de transparència i les estructures d'incentius perverses que perjudiquen els consumidors i la societat en general.


PS. Preus dels medicaments als USA i a altres països.




01 de maig 2025

La falsificació dels medicaments

 Phake: The Deadly World of Falsified and Substandard Medicines

Llibre resumit amb IA. 

El llibre "Phake: The Deadly World of Falsified and Substandard Medicines" de Roger Bate explora el perillós món dels medicaments falsificats i de qualitat inferior, basant-se en la investigació de l'autor a Àsia, Àfrica i el Orient Mitjà. El llibre pretén comprendre l'anatomia d'aquest mercat negre amb conseqüències mortals.

A la Prefaci, Bate comparteix una experiència personal a Bulawayo, Zimbabwe, l'any 2004, que il·lustra els problemes de salut en un país amb una economia col·lapsada i la prevalença de malalties com la malària i el VIH. Aquesta experiència, juntament amb la reflexió sobre personatges com Harry Lime de "The Third Man", va impulsar la seva implicació en aquest tema. Bate destaca la manca d'informació sobre les víctimes i la necessitat de comprendre millor el problema. Menciona l'aprenentatge de tècniques d'anàlisi de fàrmacs de Patrick Lukulay (United States Pharmacopeia) i l'ús del sistema Minilab, així com la introducció a espectròmetres portàtils com el TruScan i el Phazir. 

A la Introducció, Bate anticipa la presentació de tres exemples de medicaments perillosos i la definició de termes importants com degradat, de qualitat inferior i falsificat. També esbosssa la presentació de la seva extensa investigació científica de camp i les respostes polítiques clau per combatre aquesta amenaça. La primera part del llibre es pot considerar un resum extensiu del contingut. La tercera part detalla les dades originals generades pel seu equip de recerca en dinou ciutats i a Internet, confirmant troballes anecdòtiques però també revelant complexitats per als països pobres. La quarta part, basant-se en les discussions a nivell de país i les dades anteriors, proposa les polítiques necessàries per millorar la qualitat dels medicaments. El llibre conclou amb una crida a una acció més forta i cooperativa contra els medicaments perillosos, i inclou un apèndix amb la seva recerca acadèmica publicada. El lloc web complementari http://www.phake-meds.org ofereix més anècdotes i informació addicional.

La Part I del llibre, titulada Dangerous Medicines and Those Who Trade Them, s'introdueix al capítol 1 amb tres exemples diferents de problemes de medicaments perillosos: heparina falsificada, productes de qualitat inferior (a vegades intencionadament inferiors) fets amb dietilenglicol (DEG), i medicaments antituberculosos de qualitat inferior i degradats. Això serveix per demostrar l'amplitud dels perills existents i per a definir els problemes per facilitar-ne la lluita. Bate menciona 149 morts relacionades amb la tragèdia de l'heparina, tot i que el nombre real podria variar. El capítol 2 descriu els termes utilitzats en les discussions sobre medicaments de mala qualitat: degradats, de qualitat inferior i falsificats. També proporciona exemples dels problemes que es trobaran al llarg del llibre i les entitats i processos essencials per evitar que els medicaments perillosos arribin als pacients. A més, presenta algunes estimacions de la mida del mercat d'aquests medicaments mortals. El quadre 2-2 diferencia entre medicaments innovadors, genèrics i còpia. Es destaca que provar la bioequivalència dels genèrics és un procediment complex i que petites variacions en els excipients poden afectar els pacients. El capítol 3 introdueix la investigació científica de camp de Bate, empresa per comprendre la naturalesa del mercat de medicaments perillosos, i conclou la Part 1 amb un esquema de respostes polítiques clau a considerar.

La Part II, Dangerous Drug Problems by Location, examina el comerç i els comerciants de medicaments falsificats. Es mostren les diverses maneres en què operen, les similituds i diferències en les seves operacions, i, en rares ocasions, inclou entrevistes amb ells. L'autor reconeix que aquesta no és una avaluació completa a causa de la inaccesibilitat o perillositat d'alguns llocs, i la naturalesa clandestina del negoci.

La Part III, Results: What We Found, presenta les dades originals obtingudes de 2.512 medicaments comprats encobertament en farmàcies privades de dinou ciutats de disset països en desenvolupament i de renda mitjana durant els darrers quatre anys. Tots els medicaments van ser avaluats utilitzant el protocol Minilab® del Global Pharma Health Fund e.V. per identificar medicaments de qualitat inferior, degradats o falsificats. Això inclou la inspecció visual de l'envàs i les píndoles, la prova de desintegració per a la solubilitat bàsica i la cromatografia de capa fina semiquantitativa per determinar la presència i la concentració relativa dels ingredients actius. Cada prova es va realitzar per duplicat. El protocol Minilab® considera que un medicament "passa" si conté un 80% o més de l'ingredient actiu etiquetat. Es va assignar un "suspens" agregat als medicaments que van fallar almenys una de les tres proves de qualitat (inspecció visual, TLC o desintegració). Algunes d'aquestes dades s'han publicat anteriorment. Els autors també van avaluar la qualitat dels medicaments mitjançant l'espectrometria Raman, una manera ràpida, fiable i rendible per a no especialistes de diferenciar entre medicaments genuïns i falsificats. Per determinar la naturalesa de tots els compostos, incloent-hi les impureses i els productes de degradació, així com el percentatge d'ingredients actius, caldria utilitzar HPLC, considerat el mètode analític estàndard d'or en l'anàlisi de fàrmacs. L'objectiu d'aquest estudi era autenticar un producte acabat, per la qual cosa la comparació amb un estàndard HPLC conegut no era necessària en principi. Es va utilitzar un espectròmetre Raman portàtil, el TruScan d'Ahura Scientific. Una necessitat i una limitació potencial dels espectròmetres és que requereixen estàndards de referència exactes. Per aquesta raó, no es van buscar substituts genèrics de llocs web per a aquest estudi. Gran part de l'anàlisi sobre el registre i la variabilitat es basa en conjunts de dades lleugerament diferents. Alguns fàrmacs es van descartar per manca d'informació o detalls de registre. La recopilació d'informació és costosa i no sempre es va repetir amb noves mostres. Les anàlisis de preus es basen només en un subconjunt de les dades. Per aquestes raons, la qualitat dels medicaments (mesurada per les taxes de fracàs) pot variar d'un mostreig a un altre. Es va determinar l'estat de registre després de les proves de qualitat per eliminar possibles biaixos. Per a quinze de les dinou ciutats mostrejades, es va poder identificar quins medicaments estaven registrats al país i quins no. El capítol 11 presenta els resultats de les proves de qualitat per país i ciutat d'origen, i estat de registre . Les taxes de fracàs es desglossen per tipus de registre i productor . També es presenten resultats d'enquestes a farmàcies sobre la percepció del problema de les falsificacions . El capítol 12 detalla els resultats per a Àfrica, Índia i altres mercats. El capítol 13 interpreta i discuteix els resultats, modelant la qualitat dels medicaments en funció de la riquesa del país . També s'analitzen espectres de falsificacions .

La Part IV, The Way Forward, ofereix recomanacions per garantir un futur millor pel que fa a la qualitat dels medicaments. Bate compara aquesta secció amb la conferència d'Asilomar, on es van crear directrius per a la tecnologia de l'ADN recombinant. S'emfatitza la importància de les autoritats reguladores de medicaments (MRA), com la FDA dels EUA, per protegir els pacients mitjançant l'aplicació de regulacions de qualitat, la supervisió de la cadena de subministrament i la col·laboració amb les forces de l'ordre. No obstant això, també es reconeix que els experts en sistemes jeràrquics poden sobrevalorar les regulacions i infravalorar la competència del mercat, la marca i les estructures de responsabilitat. Es discuteix com els països en desenvolupament poden aprendre de la FDA i prioritzar funcions amb l'ajuda de la U.S. Pharmacopeia (USP). La USP ajuda a desglossar les funcions en components gestionables. Es destaca que els medicaments no registrats per una MRA nacional tenen més probabilitats de ser de qualitat inferior, ja que el registre implica avaluacions rigoroses. El procés de registre exigeix als fabricants o importadors la presentació de dossiers complets amb informació sobre qualificacions, fàbrica, controls de qualitat, característiques del producte, etiquetatge i envasat. Els productes genèrics han de presentar proves de bioequivalència. També és crucial que les MRA estableixin i facin complir les normes de fabricació, adquisició, distribució i emmagatzematge, realitzant inspeccions i aplicant sancions significatives. Les enquestes postcomercialització són útils per obtenir una visió general dels medicaments a la venda. La taula 14-1 mostra les diferents cronologies de registre en dotze països emergents. Es van trobar variacions en els costos de registre, els requisits d'anàlisi de qualitat, la durada dels processos d'avaluació i les polítiques de renovació. Alguns països requereixen dades d'assaigs clínics o bioequivalència, mentre que d'altres no. També hi ha variacions en les polítiques de renovació del registre. L'accés a les llistes de medicaments registrats en línia per ajudar els consumidors locals també va presentar problemes en alguns països. La Medicines Transparency Alliance (MeTA) va ser un projecte pilot per millorar la transparència en la disponibilitat de medicaments als països en desenvolupament. El llibre també aborda la necessitat d'una definició estandarditzada de medicament falsificat i la importància d'incloure la intencionalitat en la definició d'activitats criminals relacionades. Es discuteix la utilitat potencial de la Convenció de les Nacions Unides contra la Delinqüència Organitzada Transnacional (CATOC). Bate defensa la creació d'un tractat global contra els medicaments falsificats liderat per l'Índia.