Prescription Games: Money, Ego, and Power Inside the Global Pharmaceutical Industry
Resumit amb IA
Aquest llibre, "Prescription Games: Money, Ego, and Power Inside the Global Pharmaceutical Industry" de Jeffrey Robinson, ofereix una visió crítica i detallada del funcionament intern de la indústria farmacèutica global, a la qual l'autor es refereix amb el terme propi de la indústria: "Big Pharma", definida com un col·lectiu mundial d'entre 75 i 100 companyies farmacèutiques centrades en la recerca.
El llibre explora les dinàmiques de poder, els interessos econòmics i els egos que influeixen en el desenvolupament, la comercialització i la regulació dels medicaments. A través de diversos casos concrets i capítols temàtics, Robinson exposa pràctiques qüestionables i conflictes d'interès que poden posar en risc la salut pública i distorsionar la informació mèdica.
La estructura del llibre, tal com es desprèn de la taula de continguts, inclou:
- Una introducció al concepte de Big Pharma i al context de la indústria farmacèutica [Capítol 1]. Es presenta un cas inicial sobre la dificultat d'accedir a medicaments costosos que podrien salvar vides.
- Una anàlisi de la "tercera onada" en la indústria, que podria referir-se a noves tendències o desafiaments [Capítol 2].
- L'exploració dels motius centrals que impulsen la indústria: diners, ego i poder [Capítol 3].
- Una visió d'un "món perfecte" en la indústria farmacèutica, possiblement contrastant-lo amb la realitat que es descriu [Capítol 4].
- Una investigació sobre la "ciència secreta", on es tracta la manipulació i ocultació de dades científiques [Capítol 5]. Aquest capítol inclou la qüestió del control de la publicació dels assajos clínics per part de les empreses i la selectivitat en la publicació de resultats favorables, amb l'exemple d'un medicament per a la grip on un assaig negatiu als Estats Units i Canadà no va ser publicat. També es tracta la divulgació d'interessos financers dels investigadors en publicacions mèdiques i com sovint no es realitza de manera completa. S'examina la creació de revistes científiques per la pròpia indústria per promoure la seguretat dels seus compostos. A més, es discuteixen les clàusules de confidencialitat ("gag clauses") en els contractes de recerca, que limiten la capacitat dels investigadors de publicar resultats adversos. Es presenten casos com el del Dr. David Kern amb Microfibers Inc. per la publicació de riscos laborals i el de Betty Dong amb Synthroid, on es va intentar suprimir una investigació negativa sobre el medicament.
- Una discussió sobre les pràctiques empresarials habituals ("Just Taking Care of Business") [Capítol 6].
- La presentació de "dues històries de dos fàrmacs més" [Capítol 7], que inclou el cas del Taxol i el seu desenvolupament amb finançament públic i la col·laboració amb Bristol-Myers Squibb, destacant una clàusula de "preu just". També s'explica la història del Mectizan de Merck, donat gratuïtament per tractar la ceguesa dels rius a l'Àfrica, una decisió de Roy Vagelos.
- El relat de "Nancy O talks fast", que se centra en la controvèrsia al voltant de la Dra. Nancy Olivieri i els seus estudis sobre el deferiprona (L1) per a la talassèmia major, i el conflicte amb Apotex Research Inc. sobre la seguretat i eficàcia del fàrmac, així com les clàusules de confidencialitat [Capítol 8, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77]. Es menciona la intervenció del Dr. Drummond Rennie en defensa d'Olivieri.
- La "lamentació del lluitador de carrer", possiblement referint-se a les dificultats per desafiar les pràctiques de la indústria, on es presenta la perspectiva de Barry Sherman d'Apotex sobre la relació entre governs i companyies farmacèutiques [Capítol 9, 80, 81]. També es descriuen activitats d'investigació per possible infracció de patents per part de companyies farmacèutiques, com el cas de Carratu International per a Bristol-Myers Squibb.
- Una anàlisi sobre "Playing Hardball", que podria tractar sobre tàctiques agressives de la indústria [Capítol 10].
- L'exploració de la idea de "Whatever It Takes", suggerint una mentalitat sense límits per assolir els objectius [Capítol 11].
- L'estudi de com es "Taking Aim at the Doctors", referint-se a les estratègies de màrqueting dirigides als metges [Capítol 12]. Aquest capítol aborda la publicitat directa al consumidor (DTCA) i la seva regulació, especialment als Estats Units, i la seva possible arribada al Canadà. Es descriuen les pràctiques dels representants de vendes farmacèutics ("detailers") i la seva influència en la prescripció mèdica. També es parla de la formació mèdica continuada (CME) finançada per la indústria i el seu potencial biaix.
- Un epíleg amb reflexions finals [Epilogue 216].
- Agraïments, bibliografia i un índex [Acknowledgements 221, Selected Bibliography 225, Index 255]. La bibliografia és extensa i inclou llibres, diaris, revistes i informes de diverses organitzacions i governs.
Al llarg del llibre, es destaquen diversos casos que il·lustren les pràctiques de la indústria, com el del Rezulin, un fàrmac per a la diabetis, on es van qüestionar la seva seguretat i el procés d'aprovació per part de la FDA. També es menciona el cas del Fen-Phen i els problemes de salut associats, així com les estratègies de les companyies per gestionar la informació sobre els riscos.
El llibre també ofereix una perspectiva sobre la influència política de la indústria farmacèutica, amb exemples de connexions entre companyies i figures polítiques.
Pel que fa al context canadenc, el llibre esmenta la forta presència de MaLaM (Medical Lobby for Appropriate Marketing) al Canadà, una organització crítica amb Big Pharma. També es fa referència a reguladors canadencs en el cas del Rezulin, que no va ser distribuït al Canadà, i a la participació canadenca en assajos clínics no publicats. La història de la Dra. Nancy Olivieri, una investigadora canadenca, i el seu conflicte amb Apotex, una companyia amb seu al Canadà, és un cas central en el llibre. A més, la nota sobre el suport financer del Govern del Canadà per a les activitats editorials del llibre subratlla la rellevància del tema per al país.
En resum, "Prescription Games" sembla ser una investigació exhaustiva i crítica sobre la indústria farmacèutica, que utilitza estudis de cas detallats, anècdotes i anàlisis del context regulador i comercial per exposar les complexitats i els possibles conflictes ètics dins d'aquest poderós sector, amb una considerable atenció a casos i perspectives canadenques.